Edese Vos

De week van Ede: Nieuwsoverzicht op proef

vaneekelenflat ede sanmiadrone com
De Pegasus-muurschildering op de Van Eekelenflat in Ede. Foto: Sanmiadrone.com.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws in Ede deze week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ is op proef. Laat in een reactie onder het artikel weten of een dergelijk nieuwsoverzicht toegevoegde waarde voor je heeft of niet. Je kunt ons ook een mailtje sturen.

1. Tweede Airborne-muurschildering op flat Bellefleur in Veldhuizen

Ede krijgt een tweede Airborne-muurschildering op de flat Bellefleur in de wijk Veldhuizen.

De in Brussel gevestigde graffiti-artiest Iota zal het kunstwerk in tien dagen tijd op de 30 meter hoge muur creëren, geïnspireerd op het thema Airborne. De schildering zal eind april klaar zijn. Xander van Soelen is de drijvende kracht achter cultureel centrum Astrant en de eerste luchtlanding-muurschildering. Hij kondigt aan dat Astrant dit najaar in samenwerking met de gemeente Ede en woonstichting Woonstede een nieuw graffiti-initiatief start. Internationale kunstenaars zullen dan aan de slag gaan met de muren van vier appartementencomplexen van 15 meter hoogte in de wijk Veldhuizen.

2. Energiezuinige ledverlichting voor Edese sportvelden

De gemeente Ede wil voor eind oktober energiezuinige ledverlichting installeren op alle 24 sportvelden die dit nog niet hebben.

Het budget voor onderhoud van vastgoed wordt hiervoor gebruikt, waarbij de gemeenteraad 458.000 euro extra heeft vrijgemaakt om de totale kosten van ongeveer 800.000 euro te dekken. Bestuurders van de sportclubs hopen dat de installatie op tijd af is. Veel velden zijn al eerder overgegaan op ledverlichting en voetbalclubs zoals Blauw Geel’55 en Fortissimo juichen de ontwikkelingen toe.

3. Grote natuurbrand op Veluwe bedreigt Ede: “Onbeheersbaarheid dreigt”

Ede zal aanzienlijke gevolgen ondervinden van een grote natuurbrand op de Veluwe.

Dat zegt brandweercommandant Anton Slofstra van Gelderland-Midden. Het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid waarschuwt dat de klimaatverandering natuurbranden intenser en moeilijker te bestrijden maakt. De brandweer heeft beperkte toegang tot onbereikbare gebieden en heeft niet voldoende water om de branden te bestrijden. Het rapport roept op tot een structureel plan om natuurbranden te beheersen en de risico’s van natuurbranden mee te wegen bij de inrichting van het landschap.

4. Veiliger fietsen in Ede

Basisschoolleerlingen in de gemeente Ede hebben gratis fietshelmen ontvangen om veiliger naar school te fietsen.

Dit initiatief is onderdeel van de fietshelmactie van Sportservice De Vallei en neuroloog Myrthe Boss, om kinderen aan te moedigen om meer te fietsen, maar wel veilig. Volgende week woensdag 19 april is de nationale Dag van de Fietshelm. Op 8 en 9 mei worden gratis clinics georganiseerd voor groepen 7/8 van Edese basisscholen om veilig te leren fietsen op een e-bike. Daarnaast zijn er in de komende maanden verschillende fietsgerelateerde evenementen gepland in Ede, zoals de wielertoertocht Classico Boretti en de Ronde van Ede. Na de zomer zal waarschijnlijk ook weer een etappe van de Simac Ladies Tour in Ede plaatsvinden.

5. Gemeenteraad wil natuurbegraafplaats en islamitische begraafplaats

Er is veel vraag naar natuurbegraven en Edenaren willen hun dierbaren in de eigen woonomgeving kunnen begraven.

De gemeente zal daarom onderzoeken welke locaties geschikt zijn voor een extra gemeentelijke begraafplaats voor natuurbegraven of natuurlijk begraven. Via een motie in de gemeenteraad is er tevens gevraagd om een locatie te zoeken voor een islamitische begraafplaats en om begraafplaatsen uitnodigender te maken.

6. Noodfonds kan Edenaren met financiële problemen helpen

Inwoners van de gemeente Ede die door de gestegen kosten in financiële problemen komen, kunnen vanaf 15 mei een beroep doen op een gemeentelijk noodfonds.

De gemeente heeft de details van de tijdelijke regeling dinsdag bekendgemaakt. Huishoudens die financieel in de knel komen kunnen uit het noodfonds een eenmalige tegemoetkoming aanvragen van maximaal € 600. Wethouder Karin Bijl gaf uitleg over de regeling.

7. Inwoners tevreden over woonomgeving, blijkt uit ‘De Staat van Ede’

Uit het recente onderzoek ‘De Staat van Ede’ blijkt dat inwoners van de gemeente bijzonder tevreden zijn over hun woning en woonomgeving.

Ede is een gemeente met veel groei, een sterke sociale cohesie en een plaats waar bedrijven zich graag vestigen. Inwoners voelen zich veilig en geven een rapportcijfer tussen de 7,2 en 8,2 voor de leefbaarheid van hun wijken en dorpen. Echter zijn er ook uitdagingen, zoals voldoende passende woningen en behoud van leefbaarheid in wijken en dorpen. De gemeente is de afgelopen jaren fors gegroeid met ruim 10%. Het rapport biedt inzicht in de trends en ontwikkelingen van Ede in vergelijking met Gelderland en Nederland op het gebied van wonen, leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en welzijn, cultuur, natuurherstel, landbouw en klimaat- en energietransitie. Inwoners kunnen het rapport vinden op de website www.ede.incijfers.nl.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.