Edese Vos

De Edese Vos is uit zijn hol gekomen, rumoer in het dorp!

edesebos banner twitter 4 2

Na maanden van geheimzinnigheid en voorbereiding is vandaag de Edese Vos van start gegaan. De nieuwe journalistiek in Ede.

Betrokken Edenaren maken zich al langer druk over de teloorgang van de lokale journalistiek en daarmee het ontbreken van gezonde ’tegenmacht’ en maatschappelijk debat. Dat merkten we in tientallen gesprekken die we de afgelopen maanden met inwoners voerden. Zowel raadsleden als burgerinitiatiefnemers ervaren de spreekwoordelijke kloof tussen politiek en burger. En daarmee verzwakt onze lokale democratie.

Daarom is de afgelopen maanden in een donker en vrij onbekend gedeelte van het Edese Bos in het grootste geheim gewerkt aan de voorbereiding van een innovatieve journalistiek-maatschappelijke start-up die de invloed van inwoners in Ede wil versterken. Dat noemen we ‘de nieuwe journalistiek’. Nieuw omdat de Edese Vos een nieuwkomer is, maar ook omdat we de lokale journalistiek zelf willen vernieuwen en daar ideeën over hebben.

Zachte lancering

Dat klinkt groots en meeslepend, en dat is het ook, maar de Edese Vos begint heel klein en bescheiden. In de start-up wereld noemen we dat een ‘prototype’ waarmee we nu een ‘open zachte lancering’ doen. We starten eenvoudig zonder al teveel publicitaire aandacht, en gebruiken de eerste periode om het concept aan te scherpen en vooral veel te testen. Dat doen we met een kleine, betrokken groep lezers – de ‘early adopters’ die zien wat we beogen en daarop willen aanhaken.

Jouw input en feedback zijn daarbij heel belangrijk. Want als de Edese Vos zich ergens in wil onderscheiden, dan is het in scherpe, vasthoudende journalistiek in dienst van de betrokken inwoners van Ede. Dat betekent dat jij als lezer en inwoner mede kunt agenderen wat de Edese Vos gaat uitzoeken. Het radicaal transparant maken van de besluitvorming over politiek-maatschappelijke ontwikkelingen, en de inspraak daarop, zien we als een speerpunt.

De Edese Vos is een ‘persona’ of mascotte. Het slimme dier staat voor de scherpe en vasthoudende journalistiek zoals we die willen bedrijven. Een uitleg vind je op de pagina ‘Wie is de Edese Vos?’. Dit is uitgewerkt in een redactiebeleid en richtlijnen voor het reageren.

Hoe kun je ons in deze fase helpen?

  1. Schrijf je nu meteen in voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt vooralsnog 1x per week. Hier zullen berichten als eerste verschijnen en blijf je goed op de hoogte. Maar belangrijker nog: hier nemen we je mee in het proces, krijg je de inside-informatie te horen die we niet publiceren, en kun je inspraak geven in wat we gaan uitzoeken.
  2. Als je een eigen website hebt, neem dan een link op naar edesevos.nl.
  3. Ben je actief op sociale media zoals Twitter, LinkedIn, Facebook of Instagram, wijs andere mensen dan op dit nieuwe initiatief en moedig hen aan zich in te schrijven voor de mail van de Edese Vos. Voel je ook vrij de links naar onze artikelen op sociale media te delen met andere betrokken inwoners in je netwerk. Zo bouwen we samen iets moois op.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

2 reacties

  • Van harte gefeliciteerd met dit mooie lokale Edese initiatief. Mooie doelstellingen en de website ziet er ook heel verzorgd uit. De toekomst zal uitwijzen waar dit allemaal naar toe kan gaan leiden. De start lijkt in ieder geval goed te zijn. Wat kan er mis gaan zou je zeggen…

  • Als betrokken Edenaar op leeftijd ben ik vol belangstelling naar dit initiatief en heb mij als abonnee gemeld. Ik hoop op deskundigheid en objectiviteit en nieuws en commentaar op het brede veld van de samenleving.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.