BDUmedia stopt met de huis-aan-huistitel Bennekoms Nieuwsblad. Inwoners van Bennekom ontvangen vanaf 26 maart Ede Stad als vervangende krant.
De gemeente Ede had lange tijd twee huis-aan-huiskranten: Ede Stad en Bennekoms Nieuwsblad. Dit is historisch zo gegroeid. BDUmedia verspreidt Ede Stad al 50 jaar in de gemeente. In september 2021 nam de uitgeverij Bennekoms Nieuwsblad over van DPG Media, samen met Stad Wageningen en de Rijnpost (Veenendaal). Eerder had BDUmedia al de Edese Post overgenomen, die vervolgens werd opgeheven.
De werkzaamheden voor Ede Stad en Bennekoms Nieuwsblad werden al snel samengevoegd. Het belangrijkste onderscheid was dat Bennekoms Nieuwsblad een aparte voorpagina en drie redactionele pagina’s met Bennekoms nieuws had. Adverteerders konden alleen in beide kranten tegelijk adverteren.
Krimp en verschraling
Volgens BDUmedia is het opheffen van het Bennekoms Nieuwsblad een logische stap vanwege de veranderende markt. Uitgevers trekken zich steeds vaker terug uit kleinere gemeenten omdat huis-aan-huisbladen financieel minder rendabel worden. Toch presenteert de uitgeverij het verdwijnen van de titel als een voordeel voor lezers: “Het biedt niet alleen voordelen vanuit bedrijfseconomisch oogpunt, maar zorgt er ook voor dat al het nieuws voortaan gebundeld in Ede Stad te vinden is.”
Toch roept dit argument vragen op. In Bennekoms Nieuwsblad werd Bennekoms nieuws al gebundeld, en met de overstap naar Ede Stad zal de hoeveelheid specifiek Bennekoms nieuws in de gedrukte krant juist afnemen. Voor inwoners betekent dit dat de lokale informatievoorziening verschraalt.
Commercie boven journalistiek
In juli 2023 is BDUmedia overgenomen door Koninklijke Em. de Jong, een familiebedrijf uit Baarle-Nassau dat behoort tot de grootste commerciële drukkerijen van Europa, gespecialiseerd in reclamefolders. Deze overname past in een bredere trend van schaalvergroting en commercialisering in de mediawereld, wat invloed kan hebben op de kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek.
Een groot deel van de inhoud van Ede Stad bestaat uit advertenties en gesponsorde content. Het blad bevat slechts 25% redactionele content. De gemeente Ede is een van de grootste adverteerders, gemeentelijke persberichten worden meestal integraal doorgeplaatst, en de burgemeester heeft een vaste column in de krant. Daarmee is de onafhankelijkheid en journalistieke waarde beperkt.
BDUmedia zet daarnaast steeds meer in op digitale betaalmodellen. Ede Stad biedt een deel van de artikelen aan als Premium-content, waarvoor een abonnement nodig is. De uitgeverij presenteert dit als een manier om lokale journalistiek te versterken, maar uit eerdere analyses bleek dat achter de betaalmuur voornamelijk korte berichten en persberichten te vinden zijn, zonder veel journalistieke verdieping. Daarnaast werkt BDUmedia aan een nieuwe app waarin dit model verder wordt uitgebreid.
Zorgen over de bezorging
De Edese Vos ontvangt nog steeds meldingen dat het huis-aan-huisblad niet of onregelmatig wordt bezorgd. Twee jaar geleden deden we onderzoek naar de problemen met de distributie in Ede en Bennekom, waarover veel klachten waren. Er bleek een structureel gebrek aan bezorgers te zijn en de betaling is extreem laag. Vaak belandden hele pakketten met kranten in de kliko. BDUmedia gaf daar destijds geen inhoudelijke reactie op.

Voor inwoners van Bennekom betekent het verdwijnen van het Bennekoms Nieuwsblad dat zij voortaan aangewezen zijn op Ede Stad voor lokaal nieuws.
Wat vinden Bennekommers hiervan? Heeft een medium dat zich specifiek op Bennekom richt toegevoegde waarde, of volstaat een gemeentebrede krant evengoed? Laat een reactie achter of stuur ons een mail.
Wat mij betreft mogen ze dat Ede Stad ergens stoppen waar de zon niet schijnt. Juist dat Bennekoms Nieuwsblad is een Bennekoms dingetje, al is het maar een paar pagina’s. En natuurlijk – Ik snap ook wel, je krijgt het gratis dus wordt heb gesubsidieerd door adverteerders. Wat ik specifiek zou missen zijn de berichten oa van het Bennekoms boertje, en aanverwante artikelen die ook kritisch naar de uitvoerende macht, oftewel het gemeentebeleid zijn. Natuurlijk weer een prachtige stok om mee te slaan, nu weer minder tegengas voor de elite op het pluche aan de Bergstraat.
Ik vind het enorm jammer. Ik ben 19 en lees de krant nog niet lang. Ik vind het erg interessant om wat te lezen over wat er gaande is in Bennekom. Ik heb gelezen over de vrijwilligers, evenementen en de toekomstige plannen. Hierdoor ben ik mij meer Bennekommer gaan voelen. Ik vind het erg jammer dat dit zal minderen.
Jammer, ik woon hier nog niet lang en dit was voor mij echt een fijn wekelijks moment. Daardoor voelde ik me meer thuis hier.