Edese Vos

Afkoppelen in Ede: van de regen in de goot

afkoppelen regen in de goot in de tuin
Afkoppelen betekent dat je regenwater van je dak niet in het riool laat lopen maar in de tuin. Beeld: Edese Vos (AI).

Al langer voert de gemeente Ede actie om vallend hemelwater te redden van een smadelijk lot.

Ben je als druppel water net ontvroren in je weg van boven naar beneden, word je verzameld in een stinkende massa eindproductie van de mens. Het riool. Want daar stromen die regendruppels naar toe. Ik kan me goed voorstellen dat Ede zich dat aantrekt. Schoon water waar we niets mee doen. In tijden van droogte en verdroging is dat dom. Het is beter het op te vangen en te gebruiken.

Dus geeft Ede het advies het water om te leiden naar je eigen tuinparadijsje. Ik luister graag naar de gemeente Ede en vroeg mijn loodgieter om raad. Hij was niet zo enthousiast. Het water moet geen schade aan je huis veroorzaken. Toch hebben we wat regenpijpen afgekoppeld en nu stroomt het water tijdens een regenbui netjes onze tuin in, weg van de muur. Voor de afvoer van de grotere oppervlakten ben ik toch wat huiveriger. Wat daarmee te doen?

Ondertussen ben ik benieuwd of Ede zelf het regenwater afgekoppeld heeft. Bij de gemeentewerf zie ik regenpijpen rechtstreeks de grond in gaan. Daaronder kan een verwerkingssysteem zitten om het water af te voeren naar een poeltje of iets dergelijks. Zou het? Zou dat vijvertje voor de gemeentewerf gevoed worden door dat regenwater?

Het gemeentehuis dan. Zou de gemeentevijver gevuld worden met water dat van ons prachtige stadhuis afstroomt? Ik betwijfel het… In 2019 is het raadhuis op het fijnstofuitstotende warmtenet aangesloten. De omleiding van het regenwater had zo mee kunnen worden gepakt. Bij biomassa komt veel geld, blabla en dikdoenerij kijken, maar regenwater naar een wadi omleiden… daar verdien je geen politieke punten mee. Terwijl daarmee direct verdroging wordt tegengegaan. Met biomassa breng je juist extra CO₂ de lucht in, je verergert dus de verdroging. Dat was afgelopen week nog te horen tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Ede staat dus lekker in z’n achteruit. Fijn zo!

Ede helpt wel. Op ede-natuurlijk.nl kun je een gratis ‘afkoppelcoach’ aanvragen. Het bijbehorende plaatje doet me huiveren, maar een handige Harry draait z’n hand er niet voor om. Beleidsmatig klopt het allemaal vast. Ik mis de liefde in de uitvoering. De loodgieters van het gemeentehuis, onze trouwe beleidsambtenaren, laten de papierstromen goed op elkaar aansluiten. Maar ik zou graag wat meer duw- en trekwerk zien. Bewustwordingscampagnes, scholen afkoppelen, praktisch resultaat en betrouwbare rapportage. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

3 reacties

  • Helaas Nando. Ondanks de discussie in 2019 is er wel degelijk een groen dak aangelegd op het raadhuis, voor de rest kan je column ongewijzigd blijven

    • Kwam niet van Nando, was een foutje van de eindredactie in de verwerking van de bijgevoegde links. Is rechtgezet.

  • Er is, jaren geleden, door studenten uit Eindhoven een slimme regenton ontwikkeld. Die ton maakt gebruik van een app. Hij kijkt of er een zware bui in aantocht is, en afhankelijk van parameters laat deze regenton zijn water al of niet gaan. Zo is de gehele inhoud van de ton beschikbaar voor de opvang van zware buien. Dit werkt natuurlijk alleen maar als iedereen zo’n ton aanschaft. Goed idee, wat zeg ik een excellent idee, maar werkt alleen bij grote deelname. Daar zou een taak voor de overheid liggen.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.