Edese Vos

De week van Ede: Dakloosheid en hoogbouw

museum mural in ede km
Een nieuw kunstwerk in Ede. Foto: Kröller-Müller Museum.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Toename dakloosheid in Ede: meer opvang nodig
GroenLinks maakt zich zorgen over het toenemende aantal daklozen in Ede en roept op tot structurele oplossingen, zoals initiatieven als ‘Anders Wonen’. De nachtopvang aan de Stationsweg is recent geëvalueerd, wat leidde tot enkele verbeteringen zoals het verplaatsen van de screening naar een andere locatie en het uitbreiden van de dagopvang naar zeven dagen per week. Vanaf november zal de nachtopvang het hele jaar open zijn. De gemeente benadrukt dat deze maatregelen zowel daklozen als omwonenden ten goede moeten komen. Meer informatie vind je in ons dossier over dakloosheid in Ede.

2. Goede visie op geplande hoogbouw essentieel
Met de verwachte groei van de stedelijke kern van Ede naar 100.000 inwoners in 2040, is hoogbouw onvermijdelijk. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd door het college de noodzaak van strategische hoogbouw benadrukt, vooral rond ov-knooppunten en voorzieningen, om het buitengebied te beschermen. Raadsleden waarschuwden voor de sociale gevolgen van hoogbouw en pleitten voor ‘gemeenschapskracht’ om sociale cohesie te waarborgen. De Edese Vos publiceerde eerder over de ingrijpende plannen en houdt de ontwikkelingen nauwgezet bij.

3. Flitsboetes worden duurder, in Ede wordt veel geflitst
Vanaf 2025 stijgen verkeersboetes met 3,2% om de inflatie te compenseren. Binnen de gemeente Ede zijn de actiefste flitspalen te vinden op de N310 (Otterloseweg en Arnhemseweg) en de N224 richting Arnhem. Deze verhogingen, die vooral hardrijders treffen, zullen ook Edenaren raken omdat we in de meest flitsende gemeente van Gelderland wonen.

4. Wolvenroedel bij Otterlo en Ede heeft elf welpen
De wolvenpopulatie in de Zuidwest-Veluwe groeit met elf nieuwe welpen. Ondanks deze groei zijn er uitdagingen: drie welpen werden recent aangereden op de N310, en in Nationaal Park De Hoge Veluwe werd de derde dode wolf binnen een jaar gevonden, vermoedelijk door een gevecht met andere wolven. Het park uit zorgen over de beperkte leefruimte voor wolven in Nederland. Lees ook onze eerdere artikelen over wolven in Ede.

5. Sociale Monitor: Inwoners positief over sociaal domein in Ede
De Sociale Monitor 2024 laat zien dat de tevredenheid over jeugdhulp in Ede is gestegen van een 6,9 naar een 7,4. De monitor biedt inzicht in het gebruik van zorgvoorzieningen, waar 21% van de huishoudens in 2023 gebruik van maakte. Wethouder Karin Bijl waarschuwt echter voor bezuinigingen in 2026, die de zorgvoorzieningen onder druk kunnen zetten.

6. Drie nepagenten opgepakt in Lunteren
Drie verdachten zijn gearresteerd in Lunteren nadat ze zich voordeden als nepagenten en ouderen probeerden te beroven. Dankzij een snelle samenwerking van verschillende politieteams kon hun voertuig onderschept worden. De verdachten zitten vast en worden verhoord. Lees ook onze andere artikelen over de rechtsorde in Ede.

7. Edese flat nu levensgroot kunstwerk
De zijgevel van flatgebouw Groot Derxgoed in Ede is getransformeerd tot een kleurrijk kunstwerk als onderdeel van het Museum Murals-project. De Franse kunstenaar Fred Battle creëerde een levendig tafereel dat zowel lof als gemengde reacties van buurtbewoners ontlokt. Het project is bedoeld om de verbinding tussen het Kröller-Müller Museum en de lokale gemeenschap te versterken.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

2 reacties

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.