Raadsleden in Ede ontvangen elk jaar een relatiekaart voor Nationaal Park De Hoge Veluwe. De Edese Vos stelde griffier Gerrit Hagelstein enkele vragen hoe dit zich verhoudt met de gedragscode van de gemeente. Ook vroegen we hem of het voor inwoners mogelijk is om hiertegen bezwaar te maken.
Als griffier onderhoudt Hagelstein het contact tussen de gemeenteraad en De Hoge Veluwe. Hieronder de vragen die we hem stelden:
1. Is de relatiekaart in strijd met de gedragscode?
De griffie antwoordde dat het hun taak is om het geschenkenregister te beheren en openbaar te maken, maar dat het niet aan de griffier is om te oordelen over mogelijke schendingen van de gedragscode.
2. Heeft de griffier het park geïnformeerd dat het geschenk mogelijk in strijd is met de gedragscode?
Nee, bedrijven en organisaties bepalen zelf wat zij aanbieden. De griffier heeft hen hierover niet geïnformeerd of geadviseerd.
3. Hoe wordt gecontroleerd of de kaart alleen voor raadswerk wordt gebruikt?
De griffie heeft geen controlerende rol in het gebruik van de relatiekaart. Hoewel de kaart volgens het geschenkenregister enkel voor raadswerk mag worden gebruikt, wordt dit niet actief gecontroleerd.
4. Zal de kwestie opnieuw in het presidium worden besproken?
Volgens de griffier zijn er geen nieuwe feiten die aanleiding geven om de kwestie opnieuw ter tafel te brengen.
De antwoorden van de griffier waren opvallend kort en boden weinig inzicht in de onderliggende kwestie en de afwegingen die hier zijn gemaakt.
Volgens de woordvoerder van de griffie ligt dat niet aan onze vragen, maar aan het instituut ‘griffier’ waaraan de vragen zijn gesteld. “De griffier is vanuit de aard van de functie volstrekt onafhankelijk en neutraal, in dienst van alle raadsleden. Vragen naar een inhoudelijk oordeel of zienswijzen kunnen wij daarom niet beantwoorden, daarvoor moet je bij het hoogste orgaan van de gemeente zijn: de gemeenteraad.”
Inwoners kunnen actie ondernemen
Dit roept de vraag op: als de griffier geen oordeel velt over de naleving van de gedragscode, wie is dan verantwoordelijk voor het handhaven van de integriteitsregels binnen de gemeente? En waar kunnen inwoners een klacht indienen als zij vermoeden dat deze regels worden overtreden?
Volgens het ‘Protocol bevordering integriteit gemeentebestuur Ede’ kunnen burgers een mogelijke integriteitsschending door een raadslid melden bij de burgemeester. Deze moet de klacht schriftelijk bevestigen en een serieus onderzoek instellen. Aangezien burgemeester Verhulst tevens in de Raad van Advies van Nationaal Park De Hoge Veluwe zit, waar hij baron Van Voorst tot Voorst adviseert, vormt dit een interessante integriteitstest voor het dragen van dubbele petten.
Hoe dien je een klacht in?
Ben je het niet eens met de relatiekaart voor raadsleden? Stuur dan een brief of e-mail naar burgemeester Verhulst, met verwijzing naar dit artikel van de Edese Vos, en voeg je eigen onderbouwing toe waarom je denkt dat dit in strijd is met de gedragscode van de gemeente Ede. De contactgegevens van de burgemeester vind je op de webpagina van het college. Zet de Edese Vos in de cc, zodat we kunnen bijhouden hoeveel meldingen er zijn gedaan en hierover later kunnen berichten.
Onderbouwing van de klacht
Naast de gedragscode van de gemeente Ede levert ook het Handboek integriteit voor politieke ambtsdragers van decentrale overheden een onderbouwing waar naar kan worden verwezen.
Geschenken – Op pagina’s 63 en 64 is te lezen dat voor geschenken met een waarde boven de €50 geldt dat ze ofwel moeten worden teruggegeven, ofwel dat ze eigendom worden van de gemeente, in plaats van de individuele ontvanger. Dit betekent dat de relatiekaarten moeten worden bewaard “in het overheidshuis” en niet bij de individuele ontvanger thuis. Het presidium kan dus geen uitzondering maken op deze regels als het gaat om geschenken boven de €50.
Etentjes en evenementen – Het handboek zegt ook iets over besloten diners, zoals die op het Jachtslot. Er mag alleen op de uitnodiging worden ingegaan als “meerdere personen of instanties waarmee het bestuursorgaan contacten onderhoudt, aanwezig zijn.” Denk aan een congres of netwerkbijeenkomst. Dat was hier niet het geval, het betrof een private bijeenkomst op uitnodiging van Seger baron van Voorst tot Voorst met alleen de Edese raadsleden.
Daarnaast zijn raadsleden zelf ook aanspreekbaar op hun handelen. Heb je gestemd op een partij die de relatiekaarten heeft aangenomen (SGP, ChristenUnie, GemeenteBelangen, CDA, BurgerBelangen, VVD, PvdA, DPE of FvD)? Dan kun je ook direct je eigen volksvertegenwoordiger aanspreken. Hun e-mailadressen zijn te vinden op de webpagina van de raad.
Lees ook de redactionele onderbouwing waarom de Edese Vos dit principiële punt aankaart.
Prima item om aandacht aan te besteden. Ik denk dat het punt nu goed belicht is. Kern is volgens mij dat er dus geen toezicht wordt gehouden (en de PR van het park richting de gemeente wel erg van de overdreven kant is. Hotel in zicht?). Dus punt: wie gaat toezicht houden vanaf nu op de geschenkenregistratie?
En daarbij: ruim 35 leden kregen zo’n kaart voor 540 euro (enkelen weigerden dacht ik). Dat is ruim 18.000 euro ongeveer. Ter compensatie bv 18.000 euro om een educatief bezoek te organiseren voor groep 8 van de basisschool? Of dit bedrag verdelen tussen natuurorganisaties in Ede die aan natuureducatie doen (IVN/A Rocha/…).
Dank voor het uitzoeken, aanzwengelen, etc.!
Op dit moment is het Nationaal Park de enige schenker die in het geschenkenregister wordt genoemd. We geven daar nog een vervolg aan.
Goedemiddag; nav dit onderwerp moest ik terugdenken aan het concert van de Beegees in het Openluchttheater deze zomer. De middentribune was destijds afgehuurd door makelaar Domicilie. Op deze tribune zaten ook onze burgemeester en wethouder Pater met familie/vrienden. Ik vroeg mij destijds al af waarom zij niet gewoon zelf een kaartje hadden gekocht!