Voor fietsgeluk moet je niet in Ede zijn. Onze gemeente is gedaald naar plek 265 van de 342. Dat blijkt uit een ranking van de Fietsersbond in het kader van de verkiezing Fietsgemeente van Nederland.
De gemeente Noord-Beveland is door fietsers uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland. Meer dan 46.000 fietsers gaven hun mening over het fietsklimaat in hun gemeente in de landelijke enquête van de Fietsersbond. Daar waar de gemeente Ede in 2022 nog in de middenmoot scoorde (plek 140) zakte de gemeente dit jaar met een waardering van 3,2 (op een schaal van 5) verder naar plek 265 van de 342 beoordeelde gemeenten.
Fietsinfrastructuur houdt niet over
Fietsers in Ede zijn redelijk tevreden over de omrijdfactor (in hoeverre bereiken fietsers zonder omrijden hun bestemming?) en de fietsafstand naar bestemmingen, maar zijn niet te spreken over het gebrek aan aparte fietspaden naast 50 km/uur-wegen. Respondenten gaven ook aan niet tevreden te zijn over de fietsinfrastructuur zoals het wegdek en de parkeerplekken.
Vooral oudere fietsers gaven aan zich kwetsbaar te voelen in het Edese verkeer. Met name fietspaden en -stroken rondom Lunteren worden volgens de 415 respondenten uit Ede smal en gevaarlijk genoemd. Daarentegen is het goed fietsen “door de prachtige natuurgebieden van Ede (met) zijn vele fietsroutes met goede fietspaden.”
Gemeente moet ambities waarmaken
Een andere respondent voegde toe: “Ede heeft door haar mooie ligging enorm veel potentie voor fietsers. De gemeente heeft echter nauwelijks kennis en weinig prioriteit voor het waarmaken van die potentie.” Volgens de Fietsersbond Ede wordt het hoog tijd dat de gemeente haar ambities op het gebied van fietspromotie waar gaat maken, door bijvoorbeeld niet alleen een Uitvoeringsprogramma Fiets op te stellen, maar dit ook doortastend uit te voeren. Van de zes jaar geleden beloofde vier fietstunnels is er nog geen enkele gerealiseerd.
De enquête Fietsgemeente 2024 levert een schat aan informatie op over het fietsklimaat per gemeente. Met de data kunnen de vrijwilligers van meer dan 160 lokale Fietsersbondafdelingen heel gericht aankloppen bij hun gemeente en vragen om verbeteringen. “Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers”, zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.
Een overzicht van alle gemeenten in Nederland staat op de website van de Fietsersbond. De infographic van Ede vind je hier.
Eerder scoorde Ede al niet heel goed op cultuur en food, zo bleek uit de Atlas voor Gemeenten. Waar zijn we wel goed in? Het planten van groene bomen en auto’s flitsen.
Ook de aanwezigheid van de zgn. Doorfietsroute heeft ervoor gezorgd dat de fietsveiligheid in het verkeer niet verbeterd is, eerder gevaarlijker is geworden. Ieder geval in Ede Zuid en in Bennekom. En dat voor een prijs van ca. 20 miljoen euro dat over onze rug heen gaat!