Edese Vos

Wordt het nog wel wat met De Klinkenberg?

klinkenberg 20230711 allart bijlsma
Het werk aan De Klinkenberg in Ede. Foto: Allard Bijlsma.

Het wil niet echt vlotten met de sloop en nieuwbouw van voormalig verzorgingshuis De Klinkenberg. Het werk ligt stil vanwege een conflict tussen opdrachtgever Woonzorg Nederland, projectontwikkelaar Crossing Borders Development en bouwbedrijf Van Ree.

Op het nieuwe Parc Clinckenbergh moeten 118 nieuwbouwappartementen komen, waarvan 40 huur en 78 koop. Maar op het project lijkt geen zegen te rusten. De eerste plannen voor nieuwbouw stammen al uit 2012. Sindsdien is er voortdurend gedoe. Er zat lange tijd leegstandsbeheer in en in 2016 was de locatie tijdelijk in beeld voor de huisvesting van vluchtelingen. In 2020 werd het bestemmingsplan voor het inmiddels zwaar gedateerde 50 jaar oude gebouw aangepast voor de nieuwbouw.

In de zomer van 2022 zou dan eindelijk de sloopkogel zijn werk moeten doen. Maar de projectontwikkelaar liet weten dat de verkoop van de appartementen achterbleef. Die voorfinanciering was wel nodig om de bouwwerkzaamheden te kunnen betalen. Het ontwerp werd aangepast naar iets kleinere units, maar ook deze verkoop liep niet heel vlotjes. Crossing Borders Development laat op de website weten dat nu eindelijk 70% van de koopappartementen door makelaar Ditters is verkocht, wat betekent dat verdere sloop en nieuwbouw door kunnen gaan. Dat moet wel circulair gebeuren, wat betekent dat zoveel mogelijk materiaal wordt hergebruikt.

Aannemer Van Ree voert retentierecht uit

Met de 40 huurappartementen voor senioren, in opdracht van Woonzorg Nederland, is inmiddels wel begonnen, maar sinds kort is er op het hekwerk rond de bouwplaats te lezen dat de werkzaamheden stil liggen. De aannemer heeft gebruik gemaakt van het retentierecht. Dat betekent dat je stopt met het uitvoeren van een opdracht totdat de rekeningen zijn betaald. Als de Edese Vos navraag doet, blijkt al snel dat er een conflict is tussen aannemer Van Ree en projectontwikkelaar Crossing Borders.

retentierecht
Het bordje aan het hek bij de bouwplaats van De Klinkenberg. Foto: Edese Vos.

Beide spelers hebben weinig zin om de zaak toe te lichten. Van Ree wil alleen kwijt dat Crossing Borders een betalingsachterstand heeft en dat de kwestie al vanaf de zomer speelt. “We hebben wel contact gehad, maar we krijgen geen antwoord op de vraag waarom onze rekeningen niet worden betaald. We maken gebruik van het retentierecht, maar natuurlijk niet omdat we dat zo leuk vinden. We maken het werk liever af, het kost ons bakken met geld iedere dag. Wij zijn wel de laatsten die dit willen.”

Volgens Crossing Borders is het “gewoon een discussie tussen partijen” waarbij ook Woonzorg betrokken is. “We moeten even overeenstemming zien te krijgen en dan kan het weer verder.” Als het bedrijf hoort dat Van Ree stelt dat de facturen niet worden betaald: “Dat is niet waar. Het wordt nu besproken met ze. Ik verwacht dat het snel wordt opgelost.” De ontwikkelaar ontkent dat er financiële problemen bij het bedrijf zouden zijn, waardoor de kopers van de appartementen mogelijk risico lopen. Het conflict zou puur gaan over de bouw van de huurappartementen voor Woonzorg.

Opdrachtgever Woonzorg Nederland stuurt ons een PR-verhaaltje over het project en laat weten niet inhoudelijk op de kwestie te willen reageren. Voor informatie verwijst woordvoerder Saskia Bakker door naar de andere twee partijen.

Projectontwikkelaar Crossing Borders daagt opdrachtgever Woonzorg voor de rechter

Bijzonder, omdat Woonzorg op 10 juli nog door Crossing Borders voor de rechter is gedaagd. Het betreft een kort geding waarin de projectontwikkelaar een betaling van € 571.725 van Woonzorg eist als onderdeel van de aanneemsom. Woonzorg weigert dit omdat een technische uitwerking en een deugdelijke afbouwgarantie ontbreken, terwijl dat wel contractueel is overeengekomen. De voorzieningenrechter vonnist in het voordeel van Woonzorg. Zolang Crossing Borders geen afbouwgarantie geeft, hoeft Woonzorg niet te betalen.

Maar in plaats van zich bij de uitspraak neer te leggen, wentelt Crossing Borders het probleem nu af op de aannemer. ‘Als Woonzorg onze factuur niet betaalt, betalen wij jullie factuur ook niet,’ redeneert de projectontwikkelaar. Van Ree is niet gek en beroept zich op het retentierecht. Voor de rechter gaven de partijen weliswaar aan er met elkaar uit te willen komen, maar we zijn inmiddels drie maanden verder en de bouw ligt stil.

de clinckenbergh ede
De Clinckenbergh koopappartementen. Beeld: Crossing Borders Development.
Ede Klinkenberg gebouw 2
De Clinckenbergh huurappartementen. Beeld: Bouwbedrijf Van Ree.

NASCHRIFT 29 november 2023: Er zit nog geen enkel schot in de zaak. Van Ree wil er niets over kwijt om de onderhandelingen niet in gevaar te brengen.

NASCHRIFT 23 februari 2024: De bouw ligt nog steeds stil. Ditters heeft de kopers van de koopappartementen ingelicht over de situatie. Naar aanleiding van onze berichtgeving heeft de ChristenUnie raadsvragen gesteld.

NASCHRIFT 8 oktober 2024: Update over de bouw (of beter gezegd: het nog steeds uitblijven daarvan).

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Erik
Erik
9 maanden geleden

Waar ik nu wel benieuwd naar ben, hoe staat het er nu voor? Het retentierecht wordt nog steeds uitgevoerd. De klinkenberg staat nog steeds erg lelijk te wezen en zo langzamerhand uit elkaar aan het vallen. Zijn er nog updates over wanneer ze weer verder gaan?

Arjan
Arjan
Antwoord aan  Marc van der Woude
2 maanden geleden

Partijen zullen vast en zeker gegronde argumenten hebben, maar wat ontzettend triest is dit voor de mensen die een appartement gekocht hebben en al zo lang moeten wachten zonder te weten waarop en hoe lang.

Erik
Erik
5 maanden geleden

Naar verluidt neemt een andere aannemer de klus over en worden de werkzaamheden binnen afzienbare tijd hervat.

Dennis
Dennis
Antwoord aan  Marc van der Woude
4 maanden geleden

Marc, klopte deze tip? Benieuwd of er schot in de zaak zit!

Erik M.
Erik M.
Antwoord aan  Erik
4 maanden geleden

Waar baseert u dit op? En wie is de nieuwe aannemer?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
8
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x