Terwijl sommigen zich vrijwillig in het zweet werken om andermans rotzooi op te ruimen, kiezen anderen ervoor om het Edese Bos te gebruiken als hun persoonlijke afvalbak.
Er zijn mensen die verbonden zijn, met elkaar en de natuur. Die hun eigen afval gewoon mee naar huis nemen en keurig gescheiden in de kliko gooien.
Of die, gewapend met een grijper en een plastic zak, vrijwillig de rotzooi van anderen opruimen. ‘Schone Helden’ worden ze genoemd. Edese burgers die begrijpen dat een schoon bos niet vanzelfsprekend is, maar een kwestie van doen. Ze rapen blikjes, flesjes, koffiebekers en plastic verpakkingen op. Soms dagelijks, soms wekelijks. Maar altijd met dezelfde inzet: dit hoort hier niet.
En dan heb je de anderen. De vervuilers. Ze komen in alle soorten en maten – van vakantieparkgasten tot hangjongeren, van eenvoudig tot bemiddeld. Zoals de bestuurster van een Porsche Macan GTS van 164.047 euro, gespot op de Apeldoornseweg ter hoogte van de Jan Hilgersweg. Ze parkeerde niet om te genieten van het natuurschoon, maar om haar afval toe te vertrouwen aan het Edese Bos. Wat een eer voor onze gemeentelijke natuur.
Twee ecologische statements
Kennelijk biedt het luxe lederen interieur van zo’n bolide geen ruimte om eigen afval mee naar huis te nemen. Of wellicht past de geur van McDonald’s-resten niet bij het exclusieve parfum van Porsche-eigenaren? Misschien is het een nieuw soort ecologisch statement – “Ik betaal belasting, dus anderen mogen mijn troep opruimen.” Of: “De natuur ruimt alles toch vanzelf op?” Of gewoon de universele menselijke neiging om te denken dat regels voor anderen zijn.
Ruben Hofma, een van onze trouwe afvalprikkers, maakte in coronatijd zijn eigen statement: “We leven in een schitterende wereld, maar als je goed kijkt zie je ook de consumptiebloemen: blikken energiedrank, verpakkingsplastics en sigarettenfilters. Dat zwerfvuil is net onkruid, het bloeit het hele jaar door. Een week na de pluk kun je op dezelfde plekken weer plukken.”
“Gelukkig ben ik niet alleen; ik pluk regelmatig samen met een vriend of vriendin, een buurvrouw of buurman of iemand die ik door Schone Helden heb leren kennen. Wie samen plukt, ervaart een beetje geluk. Ik pluk niet alleen voor mijn geluk, maar ook voor het geluk van andere mensen en voor de planten en dieren.”
De Schone Helden van Ede
Zijn optimisme is bewonderenswaardig, maar er zit een grens aan wat vrijwilligers kunnen opvangen als het aantal afvaldumpingen blijft toenemen.
Edese Vos-redacteur Nando Eskes, die de Porsche-dumpster op heterdaad betrapte, kent het probleem maar al te goed. Tijdens de avondvierdaagse van 2023 raapte hij langs de Doolhoflaan ruim 630 stukjes afval op – onderdeel van een geschatte 18.000 troepjes die door kinderen en hun ouders in de Edese natuur waren achtergelaten. De aandacht hiervoor zorgde voor verbeterde afspraken met deelnemers.
Maar wat doen we met onze pleegster van een milieudelict? Weet ze wel dat ze een overtreding heeft begaan? Het voorval is, inclusief kenteken en foto’s, bij handhaving gemeld. Misschien helpt een boete om de boodschap over te brengen dat het Edese Bos geen afvalbak is.
Wil je ook een ‘Schone Held’ worden? De gemeente Ede stelt gratis grijpers, handschoenen, veiligheidshesjes, vuilnisringen en afvalzakken ter beschikking. Je kunt je hier aanmelden.

Het valt me op dat er de laatste jaren sowieso veel minder afvalbakken staan.
Dat is nog geen reden om jouw afval achter te laten in de natuur of bij een ander op de stoep. Neem het mee en gooi het thuis in de kliko.
Schandelijk, deze dame woont namelijk op nog geen 100 meter van de plek waar ze het afval heeft gedumpt.