“De Edese Vos is uit zijn hol gekomen, rumoer in het dorp!” Zo opent uitgever Nando Eskes het nieuwe journalistiek-maatschappelijke platform Edese Vos. De Edese Vos is een lokale start-up die de invloed van inwoners op de toekomst van Ede wil versterken. Het motto: “Scherp en vasthoudend.”
“Betrokken Edenaren maken zich al langer druk over de staat van de lokale journalistiek en het ontbreken van gezonde ’tegenmacht’ en maatschappelijk debat,” zegt Eskes. “Dat merkten we in tientallen gesprekken die we de afgelopen maanden met inwoners van Ede en de omliggende dorpen voerden. Zowel raadsleden als burgerinitiatiefnemers ervaren een groeiende afstand tussen politiek en inwoners. Met die afnemende betrokkenheid en draagvlak verzwakt onze lokale democratie.”
Mede-initiatiefnemer Ria Maliepaard deelt deze analyse. Ze is al lange tijd betrokken op het sociaal domein en was ook vier jaar actief in de Edese gemeenteraad. Ze ziet dat burgerinitiatieven vaak te weinig gehoor of steun krijgen en dan moeilijk slagkracht ontwikkelen. “We hebben het dan over inwoners die zich positief inzetten voor iets moois dat er nog niet is, en dat samen willen realiseren. Bijvoorbeeld initiatieven om medemensen in financiële nood te helpen of eenzame inwoners uit hun isolement te halen. Maar ook over inwoners die zich zorgen maken over mogelijk negatieve ontwikkelingen in hun directe woonomgeving. Denk aan de komst van windmolens te dicht op woonwijken of de afsluiting van de Bennekomseweg.”
“Wat de Edese Vos onderscheidt is dat inwoners zelf bepalen wat er wordt uitgezocht.”
De Edese Vos wil stevige journalistiek over thema’s die maatschappelijk breed leven combineren met constructief debat en het verbinden van burgerinitiatieven. Een speerpunt is het transparant maken van de besluitvorming en de inspraak daarop. “Wat de Edese Vos onderscheidt is dat inwoners zelf bepalen wat er wordt uitgezocht,” zegt onderzoeksjournalist Marc van der Woude. Hij schreef afgelopen jaar voor Ede Stad een reeks artikelen over de gebrekkige transparantie bij het Warmtebedrijf, en is mede-initiatiefnemer van de Edese Vos. “De journalistiek is onafhankelijk, maar iedereen kan onderwerpen aandragen en meedoen. Ons team bestaat uit betrokken Edenaren die hier wonen en werken, aanspreekbaar zijn en de verantwoordelijkheid voelen voor het welzijn van hun eigen stad. Wij zijn hier, bieden een luisterend oor en pakken zorgpunten structureel op.”
De Edese Vos is een meerjarige samenwerking van de drie Edese initiatiefnemers. Het initiatief wil niet concurreren met bestaande media, maar iets toevoegen wat er nog niet is. Hierbij wordt samengewerkt met journalistieke innovators in andere plaatsen. “We hebben een actieve uitwisseling van ideeën,” zegt Eskes. Hoewel de ambitie stevig is, begint de Edese Vos bewust klein en bescheiden. “We gebruiken de eerste periode om het concept aan te scherpen en vooral veel te testen. We nodigen inwoners uit zich op de website in te schrijven voor de mail van de Edese Vos. Zo blijf je én goed op de hoogte van wat er in Ede speelt, én kun je zelf bijdragen aan dit initiatief.” Inschrijven kan hier.
Dit is het persbericht over de start van de Edese Vos dat op 26 januari naar diverse media in de regio is verzonden.
Erg blij met jullie initiatief.
Is deze gemeenteraad wel opgewassen tegen projectontwikkelaars en andere door eigen belang gemotiveerde lieden?
Een leuk initiatief, maar we hebben al Ededorp.nl en nu Edese Vos.
Was het niet handiger en misschien wel beter om een samenwerking aan te gaan bij eerst genoemde Ededorp.nl?
Al die splinter initiatieven zullen goed bedoeld zijn, maar een flinke krachtige vuist zou veel beter zijn voor Ede.
Centraal vanuit de samenleving i.p.v. nu op verschillende plaatsen.
De Edese Vos benadert samenwerking en tegenmacht niet vanuit een centralistische visie, zoals je voorstelt/suggereert, maar vanuit een decentralistische. Denk aan hoe het internet is georganiseerd. Dat is niet vanuit één centrale server, maar het is een decentraal netwerk van servers die met elkaar communiceren. Dat is ook het meest realistisch qua benadering, want zo functioneert de hele Edese samenleving: er zijn veel initiatieven, er is veel diversiteit en veel capaciteiten zijn nodig om iets voor elkaar te krijgen.
Wat betreft Ede Dorp: dat columnistenplatform was ook een reactie op iets wat er nog niet was, want Ede Stad liet de opinievorming liggen en Bureau Spotlight de onderzoeksjournalistiek (dat is pas het laatste jaar iets verbeterd). Maar Ede Dorp is geen journalistiek platform en organiseert de tegenmacht niet. Dat wil de Edese Vos wel doen. Dus die ‘flinke krachtige vuist’ gaat er wat ons betreft wel komen, en daarin werken we samen met iedereen die wil samenwerken. De Edese Vos is er ook niet voor zichzelf maar voor de Edese samenleving.
En hoe moet die “krachtige vuist” er dan gaan uitzien?
Ede Dorp is leuk en nuttig. Maar echt iets veranderen zit er niet in.
Hoe denkt Edese Vos daar meer te kunnen bereiken?
Schrijf je in voor de mail: https://edesevos.nl/mis-niets-meld-je-aan/ en volg het een tijdje. Om de tegenmacht structureel te versterken is een jaar of 5 nodig. In de afgelopen drie maanden is er door de Edese Vos in ieder geval al scherpere en meer verdiepende journalistiek geleverd dan we de afgelopen jaren in Ede hebben gezien. Achter de schermen werken we actief samen met inwoners, raadsleden en andere ‘influencers’.