Het blijft modderen met de nachtopvang voor buitenslapers in Ede. Het nieuwe pand aan de Stationsweg 109 wordt gerenoveerd en dus staan de daklozen weer op straat. Inmiddels is naast het spoor, tegenover de Stingerbol, een kampement met tentjes ontstaan.
De afgelopen maanden ging de nachtopvang gebukt onder een sterk toenemende vraag naar een slaapplek. Naast de reguliere ‘klanten’ zijn steeds meer arbeidsmigranten uit Polen aan lager wal geraakt. Door louche uitzendbureaus zijn ze hierheen gelokt en worden ze uitgebuit. Als ze hun werk verliezen, moeten ze ook hun tijdelijke huisvesting verlaten, en kunnen ze in één klap aan lager wal raken.
Onveiligheid in en rond de nachtopvang
Door de overvolle nachtopvang ontstond er ook overlast voor omwonenden, onder meer aan de Berkenlaan. Zij trokken enkele maanden geleden aan de bel omdat ze vinden dat de gemeente hen onvoldoende inspraak heeft gegeven, en zijn nu een beroepsprocedure gestart tegen de verleende omgevingsvergunning.
Zo gaat het wel vaker bij opvanglocaties. Iedereen vindt het belangrijk dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, maar liever niet in of vlakbij de eigen achtertuin. Zo’n opvang geeft toch overlast, zoals zwerfvuil en alcohol- en drugsgebruik, en daarmee een gevoel van onveiligheid.
Die overlast en gevoelde onveiligheid is er ook in de opvang zelf, meldde Bureau Spotlight vorige week in een artikel in Ede Stad. De gemeente heeft samen met de politie en het Leger des Heils een ‘beheerplan’ opgesteld, maar geeft zelf toe dat er niet goed op wordt gehandhaafd. Ook kan er geen optimale medische en psychische zorg worden verleend. Van verblijf in een nachtopvang worden mensen vaak niet beter. De slaapplek moet eigenlijk ‘prikkelvrij’ zijn.
Per 1 mei weer buiten slapen
De gemeente heeft besloten dat de nachtopvang vanaf komende winter permanent moet worden en gebruikt de zomermaanden om het pand te renoveren. Dit betekent wel dat de ‘gasten’ per 1 mei weer buiten moeten slapen. Enkelen van hen hebben hun kampje nu opgeslagen naast het spoor Utrecht-Arnhem aan de kant van het kazerneterrein.
Arent Velthuizen, sociaal-psychiatrisch verpleegkundige bij het Leger des Heils deed op LinkedIn een oproep voor tentjes en slaapzakken. Hij schrijft nu: “Inmiddels hebben de eersten hun tent neergezet. Dank voor uw hulp! Een stuk of negen bewoners waarvan de jongsten 19, 20 en 22 jaar. Ook een dame. We zoeken nog naar mogelijkheden t.a.v. sanitair. Een aantal mensen zijn we nog ‘kwijt’. Best zorgelijk, maar als Leger des Heils blijven we strijden! Samen met Stichting Ontmoeting en collega’s van de Gemeente Ede.”
Een opvangkampje bij het spoor
Maar ook hier hebben omwonenden nu aan de bel getrokken en om handhaving gevraagd. “Een heel aantal tenten is verschenen in de groenstrook naast het spoor, met een heleboel troep er omheen,” meldt Geert Schuring. “Ik heb hier al melding van gemaakt bij de politie, en heb ook het Leger des Heils gezien, maar beiden hebben er niets aan gedaan. Het Leger des Heils lijkt het zelfs groter te hebben gemaakt want vorige week was het veel kleiner. Dit is geen acceptabele situatie. Zodra bekend wordt dat kamperen hier wordt toegelaten, wordt dit een semi-permanente verblijfslocatie.”
Lastig, want deze mensen zijn aan het overleven en het Leger des Heils helpt ze daarbij. Het wordt dus gedoogd omdat er geen alternatief is. Op LinkedIn reageren veel mensen betrokken op de schrijnende situatie.
NASCHRIFT 28 mei 2024: Het college heeft besloten het tentenkampje te laten ontruimen. Een directe oplossing is er niet.
Waardeer dit artikel met een donatie
Ik heb ondertussen van Handhaving gehoord dat de nachtopvang tot november gesloten blijft en dat ze niet van plan zijn om op te treden omdat de gemeente geen alternatief biedt voor deze mensen.