Edese Vos

Dit stadsparadijsje dreigt definitief te verdwijnen

MG 7220 min scaled
Papavers op het volkstuinencomplex Dr. Hartogsweg. Foto: Betty van de Bunt.

De Edese Vos vroeg fotograaf Betty van de Bunt, tevens moestuinder op het volkstuinencomplex aan de Dr. Hartogsweg, om een kleine expositie te maken van al het moois dat hier verloren dreigt te gaan.

“De volkstuinen op Enka hebben vele functies,” schrijft Betty in een begeleidende tekst. “We doneren aan de voedselbank, geven tuinen aan statushouders, wat helpt bij hun integratie, bieden kansen aan projecten voor mensen die worden begeleid voor terugkeer in de maatschappij. Maar er is meer.”

Tussen de foto’s vertellen tuinders van de Dr. Hartogsweg wat de tuin voor hen betekent. Als je op een van de afbeeldingen klikt, wordt het beeld vergroot en opent de expositie in een slider.

Wat de tuin voor mensen betekent

“De tuin is goed voor de biodiversiteit, en een schuilplaats voor allerlei beestjes.”
– Hein

“De moestuin is bloeddrukverlagend door de meditatieve rust die je ervaart. De tuin heeft een kalmerende invloed op de geest. En dan de milieuvriendelijkheid! Die is geweldig: lokale, onbespoten groenten zo op je bord, zonder tussenkomst van transport, verpakkingsindustrie en supermarkt. Je gezondheid gaat met sprongen vooruit en de sportschool wordt een lachertje. Als meer Nederlanders een moestuin hadden zou het aantal opgefokte mensen drastisch omlaag gaan. De volkstuin: ‘voor al uw psychische problemen’.”
– Jan H.

“Verschrikkelijk als de tuin weg zou moeten. Het zorgt voor verbinding. Toen ik pas een bos bloemen uit de tuin gaf aan de mevrouw van 93 aan wie ik mantelzorg geef, was ze ontroerd. Ze zei: ‘Het lijkt wel een schilderijtje’. Daar word ik blij van!”
– Maria

“Voor mijn werk zit ik hele dagen achter de PC. Om in balans te blijven heb ik het nodig om in het groen bezig te zijn. Ik ben zo blij met mijn volkstuin in de wijk waar ik woon! Het is fijn om even weinig prikkels te hebben, en heerlijk ontspannen met vogelgeluiden om me heen. En ook belangrijk: in de tuin ontstaan waardevolle contacten en vriendschappen. En collega’s op mijn werk genieten mee van de opbrengst.”
– Betty

“De tuin is belangrijk voor de hele wijk. Het is hier een groene oase vol rust voor Enka-bewoners. De tuin heeft dus ook een sociaal-maatschappelijke functie voor de wijk. En wat te denken van de educatieve functie. Want kinderen kunnen hier zien en ervaren hoe de sla en worteltjes tot groei en bloei komen.”
– Gonnie

“Deze tuin heb ik sinds ik met pensioen ben. Het is een fijne invulling van mijn tijd, en we eten er het hele jaar uit.”
– Jan

“Het is hier zo’n heerlijke plek! We gaan hier vaak met onze drie kinderen naar toe op de zondagmorgen, na de dienst. Samen picknicken. De kinderen rennen dan blij het pad op en gaan de tuin in om een tomaat te plukken. Het is zo leuk dat ze zien hoe alles hier groeit. En ze helpen wat onkruidsprietjes weg te trekken. We hebben het hier altijd fijn samen.” Als ze dit zegt, zit ze ’s avonds in haar eentje op een stoeltje in een hoek van haar tuin. Haar man let vanavond op de kinderen. “Ik geniet van deze plek, van de stilte die er vaak is. De verstilling, de rust, zo fijn! Dit moet echt blijven!”
– Janneke

“Ik zit in een zware tijd, door allerlei veranderingen in mijn leven. De volkstuin is nu mijn vaste plek. Die is heel erg belangrijk voor mij. Hier kom ik tot rust.”
– Anoniem

Betty van de Bunt is webspecialist, fotograaf en moestuinder.

Gastauteur

Onder dit profiel plaatst de Edese Vos de bijdragen van gastauteurs die op onze uitnodiging of op eigen initiatief hun licht laten schijnen op een thema.

3 reacties

  • Prachtig, maar waar vinden we het “bewijs” dat deze tuinen zouden verdwijnen? De gemeente heeft het kennelijk gewaardeerd as is in haar bod, en dat is ver onder de betaalde waarde. Laat nu diezelfde gemeente ook over de bestemming van het perceel gaan. Lijkt me niet zo moeilijk om de bestemming gewoon volkstuin te behouden. Het feit dat een speculant grond koopt (heel nederland ligt vol met dit soort percelen en zeker langs het spoor!) betekent nog helemaal niks.

    • De formulering die we hanteren is ‘dreigt te verdwijnen’. Hoe bewijs je een reëel gevaar? Natuurlijk zijn er concrete signalen: de NS heeft het als investeringsobject in de markt gezet en het is door een projectontwikkelaar gekocht, vanuit de wooncrisis komt er steeds meer druk om te bouwen, de gemeente wil geen garantie afgeven dat de huidige bestemming blijft, het huurcontract loopt over twee seizoenen af, de trend elders in Ede en in andere plaatsen in Nederland geeft weinig reden tot hoop want er sneuvelen meer complexen.

  • Wat een prachtige foto’s! Ik was een paar weken terug op het complex om door enkele bestuursleden te worden bijgepraat. Als de speculant/ontwikkelaar druk op de gemeente uit gaat uitoefenen om de bestemming voor het perceel te wijzigen dan weet ik niet wat er gebeurt. Hij heeft de tuinders toegezegd dat ze nog twee jaar kunnen blijven, maar daarna zal hij de huur voor de volkstuinvereniging waarschijnlijk willen opzeggen, ook als de bestemming nog niet gewijzigd is. Als de tuinders op die manier verjaagd zouden worden dan zal het terrein snel verloederen. Dit zou een eerste stap richting bestemmingswijziging en woningbouw zijn. Belangrijk om als tuinders, buurt en heel Ede alert te blijven en er voor te zorgen dat dit paradijsje niet verkwanseld wordt voor financieel gewin.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.