Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Koning Davidschool naar Elias Beckmankazerne
De verhuizing van de Koning Davidschool naar het terrein bij de Elias Beckmankazerne lijkt zeker, ondanks zorgen van omwonenden over de omvang en verkeersdruk. De plannen omvatten een grote brede school met kinderdagverblijf, gymzaal en dubbel zoveel lokalen als oorspronkelijk beloofd. Partijen in de raad erkennen de noden van de school maar zien participatie als mislukt en vrezen juridische stappen van bewoners. Wethouder De Pater benadrukt de urgentie vanwege de ruimteproblemen van drie scholen in de omgeving. Het definitieve besluit valt tijdens de raadsvergadering van 16 januari.
2. Betere oversteekbaarheid N224 en N304
De gemeente zet in op betere oversteekmogelijkheden bij de N224 en N304 zonder de snelheid te verlagen naar 50 km/u, wat volgens B&W de veiligheid niet verbetert. Plannen omvatten onder meer een ongelijkvloerse kruising bij de Amsterdamseweg. Een snelheidsverlaging zou investeringen van de provincie kunnen belemmeren, is het argument. De snelheid zou ook niet direct de oorzaak zijn van ongevallen op deze trajecten. D66 is het hier niet mee eens en heeft een initiatiefvoorstel ingediend waarvoor ook de korpschef en het provinciebestuur gehoord worden.
3. Woonstede gaat 1.900 woningen verduurzamen
Woonstede investeert in de verduurzaming van 1.900 woningen in Ede, met isolatie, warmtepompen en zonnepanelen. Dit draagt bij aan de energietransitie en een betere sociale woningvoorraad. Daarnaast voorkomt Woonstede leegstand door tijdelijke verhuur en werkt het aan nieuwbouw en optopping om het woningtekort aan te pakken. De prestatieafspraken met de gemeente ondersteunen betaalbaarheid en duurzaamheid.
4. Nieuwe werkwijze Openluchttheater Ede
Een nieuwe aanpak voor het Openluchttheater moet een balans vinden tussen cultuur en overlast voor omwonenden. Enquêtes en gesprekken laten zien dat bewoners kritisch zijn op geluidsoverlast, parkeerproblemen en handhaving. De gemeente werkt aan een breed gedragen plan en beter overleg met betrokkenen. Het proces benadrukt het belang van participatie en samenwerking.
5. Opnieuw schelpgruis tegen bodemverzuring Edese Bos
Vanaf 27 januari wordt 300 hectare van het Edese Bos bestrooid met schelpgruis om verzuring tegen te gaan. Dit beschermt flora en fauna tegen de schadelijke effecten van stikstof, zoals kalkgebrek bij vogels en sterfte van bomen. Het project wordt ondersteund door EU-financiering en uitgevoerd met helikopters, met tijdelijke afsluitingen van bosgebieden. Het initiatief draagt bij aan natuurherstel en biodiversiteit. De Edese Vos schreef eerder dit artikel over de verzuring van het Edese Bos.
6. Van Stingerbol naar wereldbol
De Stingerbol wordt getransformeerd tot een centrum voor duurzaamheid en creativiteit, gebaseerd op de Sustainable Development Goals van de VN. Plannen omvatten renovatie, een Stadslab voor educatie in duurzame sectoren en activiteiten rond grote thema’s zoals gelijkheid en innovatie. De Stingerbol ziet zichzelf als “een artistiek en cultureel ankerpunt in Ede dat lokale en mondiale visies combineert.”
7. Webinars over toekomst Binnenveld
Mooi Binnenveld organiseert twee webinars over natuur, woningbouw en windturbines in het Binnenveld. Thema’s zoals ruimtelijke ordening en duurzaam gebruik staan centraal, met ruimte voor discussie en vragen. De webinars bieden inwoners de kans om mee te praten over dit kwetsbare gebied. Dit sluit aan bij bredere debatten over klimaatadaptatie en lokale betrokkenheid.
STROOIEN – Als het door winters weer glad is op de wegen, wordt er gestrooid. Waar precies, dat kun je zien op deze kaart van de gemeente Ede.
VIDEO – Ary Stigter van het buurtcomité Elias Beeckmankazerne legt nog eens uit wat er in de participatie bij dit project is misgegaan.