Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 4 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. CvdK Gelderland vindt dat Ede een tandje moet bijzetten
Ede moet zich actiever inzetten voor de ontwikkeling van FoodValley, de woningbouw en de opvang van asielzoekers. Dat zei Commissaris van de Koning Henri Lenferink tijdens zijn bezoek aan de Edese raad. Hoewel de gemeente financieel goed presteert, blijft het aantal opgevangen vluchtelingen achter bij de gestelde doelen. Ook woningbouw stagneert door stikstofregels, maar nieuwe maatregelen van de provincie moeten hier verandering in brengen. De provincie wil een actievere rol spelen in de verdeling van provinciale middelen na het mislukken van het Food Experience-project.
2. Beschermde natuur vertraagt Doesburgerbroek
De gemeente Ede wil in de nieuwe wijk Doesburgerbroek 2.500 tot 2.700 woningen bouwen, maar dit bedreigt de leefomgeving van beschermde diersoorten. Om vergunningen te verkrijgen, moet de gemeente aantonen dat natuurcompensatie elders mogelijk is. Dit proces kan drie tot vijf jaar duren en is afhankelijk van provinciale goedkeuring. Ook de ontsluiting van de wijk via de A30 is nog een struikelblok, waarbij Rijkswaterstaat en de provincie kritisch meekijken.
3. Zonering van 500 meter rond Natura 2000 Veluwe
De provincie Gelderland wil zones van 500 meter rondom stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden invoeren, waaronder delen van de Veluwe. Binnen deze zones moeten bedrijven en sectoren zoals woningbouw bijdragen aan het verminderen van stikstofuitstoot. Dit besluit is onderdeel van de Versnellingsaanpak Stikstof en moet economische ontwikkeling weer mogelijk maken in een provincie die vergunning-technisch ‘op slot’ zit. De impact voor ondernemers en gemeenten is groot, en er volgt de komende maanden overleg met betrokken partijen. De gemeente Ede deed zelf ook al een aanzet richting Den Haag.
4. Gemeenten moeten beter samenwerken in Binnenveld
Siem Korver, voorzitter van Gebiedscoöperatie het Binnenveld, roept de gemeenten Ede, Wageningen, Rhenen en Veenendaal op om beter samen te werken bij de ontwikkeling van het Binnenveld. De versnippering van beleidsplannen en talloze adviesrapporten hebben volgens hem geleid tot onnodige kosten en inefficiëntie. Hij pleit voor een gezamenlijke visie op de 2600 hectare landbouwgrond en 540 hectare natuur om landbouw en natuur in harmonie door de transitie te leiden.
VIDEO – 80 jaar vrijheid in Ede
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid in Ede lanceert de gemeente de podcast Studio Vrijheid. In vijf afleveringen worden luisteraars meegenomen in belangrijke historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Naast de podcast organiseert Ede diverse activiteiten, zoals een vrijheidsmars en een battlefietstour. Een overzicht is te vinden op www.ede.nl/80jaarvrijheid.
De eerste aflevering staat al online en behandelt de fatale wapendropping in Lunteren in maart 1945. Verzetsstrijders ontvingen wapens ter voorbereiding op de bevrijding, maar een tweede dropping liep uit op een tragedie. In deze aflevering vertelt veteraan Ed van Seters over moed, offers en de dunne lijn tussen heldendom en tragedie.