Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Gemeente wil meer evenementen in Ede-Centrum
De gemeente Ede wil het aantal evenementen in het centrum uitbreiden en heeft daarvoor locatieprofielen opgesteld voor acht locaties, waaronder het Raadhuisplein en het Kuiperplein. Voor het Kuiperplein wordt een uitbreiding van acht naar vijftien evenementendagen per jaar onderzocht. De gemeente benadrukt dat de plannen nog onder voorbehoud zijn en eerst aan bewoners en ondernemers worden voorgelegd. In maart volgt een online raadpleging en inloopmomenten voor feedback.
2. NIZO Food Research trendsetter in eiwittransitie
Onderzoeksinstituut NIZO Food Research in Ede bouwt een nieuwe faciliteit voor precisiefermentatie, een techniek om plantaardige eiwitten op grote schaal te produceren. Dit sluit aan bij de nationale eiwitstrategie die mikt op een evenwichtige verdeling tussen dierlijke en plantaardige eiwitten in 2030. Volgens NIZO-directeur Nikolaas Vles helpt de nieuwe technologie om de prijs, smaak en voedingswaarde van plantaardige alternatieven te verbeteren. De faciliteit kan een sleutelrol spelen in de verduurzaming van het voedselsysteem.
3. Toenemende bomenteelt in Ede vraagt betere sturing
De gemeente Ede onderzoekt de mogelijkheden om beleidsmatig en juridisch te sturen op de groeiende bomenteelt in het buitengebied. Dit komt nadat een boomkweker in het Binnenveld een groot perceel wil gebruiken, wat mogelijk in strijd is met de regionale visie op landbouw en natuurbeheer. Volgens betrokken organisaties kan uitbreiding van boomkwekerijen het open landschap aantasten en conflicteren met natuurhersteldoelen. De gemeente bekijkt nu hoe vergunningverlening en ruimtelijke ordening op dit vlak beter gestuurd kunnen worden.
4. Staan sociale huurwoningen in Ede te lang leeg?
Volgens het CBS stond 3,9% van de sociale huurwoningen in Ede vorig jaar leeg, maar Woonstede stelt dat hun leegstand in 2024 onder de 1% lag. Het verschil komt doordat het CBS leegstand baseert op ontbrekende BRP-inschrijvingen, terwijl deze woningen vaak wel verhuurd zijn. Woonstede benadrukt dat het meestal om kortdurende leegstand door verhuizing of onderhoud gaat. In 2025 verandert de wetgeving, waardoor woningcorporaties een rol krijgen in de controle van adresregistraties. Dit moet zorgen voor betere gegevens en minder onduidelijkheid over leegstand.
5. Recreatieondernemers in actie tegen zwerfafval
Recreatieondernemers uit Ede en Otterlo starten een project om zwerfafval op de Ginkel en in Otterlo terug te dringen. Ze werken samen met IVN Natuureducatie en ontvangen materialen zoals afvalgrijpers en vuilniszakken om bezoekers aan te moedigen afval op te ruimen. Horecagelegenheden delen kleurplaten om bewustwording bij kinderen te vergroten. Op 22 maart wordt een gezamenlijke opschoondag georganiseerd, die aansluit bij de landelijke Nederland Schoon-campagne.
6. NK wielrennen zonder politie-inzet in Ede
Ede organiseert op 28 juni opnieuw het NK Wielrennen, nadat Berg en Dal zich vanwege politiecapaciteit moest terugtrekken. Dankzij een slim parcours en verkeersregelaars kan Ede het evenement zonder extra politie-inzet realiseren. Burgemeester René Verhulst en wethouder Peter de Pater zien het als een kans om sport en toerisme te bevorderen. De organisatie benadrukt dat het NK bijdraagt aan een positief stadsgevoel en dat eerdere edities veel publiek trokken. Wielerliefhebber Bert van der Meiden schreef eerder voor de Edese Vos een kritisch commentaar op deze hobby van het college.
7. Uitbreiding bedrijventerrein Kievitsmeent
De gemeente Ede wil het bedrijventerrein Kievitsmeent uitbreiden met 19 hectare, waarvan 13,5 hectare bestemd is voor bedrijven. Het plan richt zich op circulaire economie en duurzaamheid, waarbij bedrijven worden aangetrokken die materialen hergebruiken en milieuvriendelijk produceren. Naast bedrijfsruimte komt er 3,3 hectare openbaar groen en water. Er worden vijf extra woon-werkkavels toegevoegd, maar enkele bestaande woningen worden gesloopt. De uitbreiding is onderdeel van de bredere regionale strategie voor bedrijventerreinen.
VIDEO – Opheffing losloopgebied blijft gemoederen bezig houden
Zoals de Edese Vos al berichtte wordt het hondenlosloopgebied bij het Edese bos en de Eder Heide opgeheven. XON maakte er een reportage van. Het CDA wil opheldering van het college. De partij wil weten of er ooit onderzoek is gedaan naar de behoefte aan losloopgebieden en of andere bezoekers overlast ervaren. De partij vreest dat de druk op de overgebleven losloopgebieden te groot wordt en wijst op de ruim 1500 handtekeningen onder een petitie tegen de sluiting. Deze worden op 6 maart aan de gemeente aangeboden.
Meer evenementen en wéér dat wielrengedoe. Hoeveel zou het dit keer kosten? En geen politie-inzet? Hoe gaat dat dan als er iets mis gaat? Heel bijzonder. Ik hoop wel dat er extra geïnvesteerd is in goede bewegwijzering voor iedereen die wéér niet naar huis of werk kan komen door deze ellende. Want dat is al jaren een ramp, niet of verkeerd aangekondigde routes en je loopt alsnog vast tegen een geblokkeerde weg.
B&W moeten maar naar een andere stad vertrekken als ze zo graag willen shinen met hun evenementen. Volgens mij wonen de meeste mensen in Ede omdat ze het een prettige woonplek vinden, met lekker veel natuur er om heen en goede voorzieningen. Laten ze daarin investeren ipv in dit soort dure nonsens.
We hebben hier net een artikel over geplaatst: https://edesevos.nl/nk-wielrennen-kost-ede-e120-000-personele-inzet/
Ik kan je verzekeren dat de inwoners van Ede centrum juist minder evenementen wil. Zeker niet meer. Ook hier luistert de gemeente niet.
De evenementen hebben geen voordeel voor de inwoners van het centrum. Over het algemeen alleen maar overlast. Ook hier luistert de gemeente weer niet naar de inwoners van het centrum en ligt ze wederom in bed met ondernemers. Weer een walgelijke vertoning. Totaal geen aanspraak.
Ik woon al bijna 30 jaar in het centrum. De laatste 8 jaar is de overlast gigantisch toegenomen en heeft onacceptabele vormen aangenomen. Met name hangjongeren, dronkenschap en geluidsoverlast. Waar 1 van de grootste problemen handhaving is door toezicht en de politie. De gemeente heeft al jaren niet de manpower. Laat staan als er meer evenementen komen.
Overdag is het meestal een gezellig centrum. Na winkel sluitingstijd rond 19:00 veranderd het hier in een nare en vaak grimmige sfeer.