Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 5 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Beschermde dieren gaan voor op bouwplannen Doesburgerbroek
Voordat de gemeente Ede 2500 tot 2700 woningen mag bouwen in het gebied Doesburgerbroek, moet er eerst een omvangrijk natuurcompensatieplan worden uitgevoerd. Het leefgebied van beschermde soorten zoals de das, steenuil en buizerd moet worden veiliggesteld in aanpalend agrarisch gebied, waarvoor maatregelen als houtwallen en kruidenrijk grasland worden genomen. De kosten lopen in de miljoenen en de provincie geeft pas een vergunning als de instandhouding van de populaties gegarandeerd is. De raad is hierover geïnformeerd en er volgt een brede inloopbijeenkomst. Zonder deze compensatie ligt de broodnodige woningbouw volledig stil.
2. Crisisopvang Galvanistraat krijgt tussenvorm, 70 extra opvangplekken
De opvang aan de Galvanistraat wordt geen regulier AZC, maar een zogeheten Duurzame Gemeentelijke Opvang: een tussenvorm met meer voorzieningen en een langere looptijd. Het aantal plekken groeit van 130 naar 200. De uitbreiding leidt tot stevige politieke discussies, vooral vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de toekomst en het draagvlak onder omwonenden. Partijen vragen zich af of de overgang van tijdelijke naar meer permanente opvang geleidelijk wordt opgerekt zonder heldere besluitvorming. Ook de kwaliteit van de peiling onder buurtbewoners werd ter discussie gesteld.
3. Nieuwe initiatieven om jonge woningstarters te helpen
In maart bracht de Edese Vos naar buiten dat geld voor de gemeentelijke starterslening al sinds eind 2024 op is. Er zijn 71 leningen verstrekt, goed voor 1,95 miljoen euro. De gemeente onderzoekt een nieuwe financieringsronde. Intussen zijn de eerste woningen via Koopgarant opgeleverd in Otterlo. Die regeling is volgens de gemeente effectief, maar in de praktijk complex uitvoerbaar. Om de kansen voor jongeren te vergroten wordt ook ingezet op woningdelen en het splitsen van woningen, en wordt met Woonstede gesproken over het labelen van jongerenwoningen.
4. Raad stelt vragen over snoeiwerk in broedseizoen
GroenLinks en PvdA willen van het college weten waarom er toch is gesnoeid op meerdere plekken in Ede terwijl het broedseizoen nog liep. Volgens meldingen uit onder meer Veldhuizen en de omgeving van de Tooroplaan zijn bomen en struiken in maart en april flink aangepakt. Dat zou nadelig zijn voor broedende vogels en ander kwetsbaar leven. De partijen vragen welke regels en periodes de gemeente hanteert en hoe gecontroleerd wordt of aannemers zich daaraan houden.
5. Hoekelumse bos deels afgesloten na klachten over privacy
Wandelaars troffen het toegangshek tot het Hoekelumse bos aan de Horalaan ineens dichtgetimmerd aan, zonder toelichting. Het pad loopt uit op een woonerf, waar bewoners klaagden over gebrek aan privacy. De eigenaar van het bos, Geldersch Landschap & Kasteelen, besloot daarom tot afsluiting. Volgens de gemeente is het pad geen openbaar pad volgens de wegenlegger. Vijftig meter verderop is nog een toegang.
FOTO – De eerste Ruimtemaker van Ede is geplaatst aan de Logerij op Enka. Buurtbewoners kunnen daar de komende weken samen koffie drinken, werken, spelen of gewoon even bijpraten – midden op een parkeerplek. De Ruimtemaker is een experimenteel initiatief van Edese Vos-auteur Marco te Brömmelstroet en maakt tijdelijk ruimte voor ontmoeting in de openbare ruimte. Meer weten? Lees het artikel. Een Ruimtemaker aanvragen voor je eigen wijk kan bij Ede Doet.