De Edese Vos meldde het al in februari: de Gelderlander is bezig Ede en de regio af te bouwen. De krant verlaat nu de Foodvalley en verkast naar Arnhem.
Vroeger zat de Gelderlander nog in Ede en had de krant een redactiekantoor voor vrijwel elke regionale editie. Middenin de gemeenschap, dichtbij de mensen. Dat is allang niet meer zo. Er wonen ook geen journalisten van de krant meer in Ede, waardoor lokale signalen minder goed worden opgepikt en de verslaggeving oppervlakkiger wordt.
Enkele weken geleden werd het redactiekantoor van de krant in Rhenen geruisloos gesloten. De Gelderlander wordt voortaan nog maar vanuit drie plaatsen gemaakt: Arnhem, Doetinchem en Nijmegen. Dit betekent dat het Rivierenland, de Foodvalley en de Veluwe geen prioriteit meer zijn. De krant heeft hier een te laag aantal abonnees om dat nog te laten lonen.
“Kantoren zijn niet meer nodig. En ook te duur om open te houden,” zegt Jacqueline de Bekker, chef eindredactie en vormgeving van de krant. “Sinds corona weten we dat we alles ook vanuit ons eigen huis kunnen doen. De digitalisering wijst ons de weg.”
Betrokkenheid op Ede neemt af
Daarnaast is het door de stijgende papier- en drukkosten niet meer rendabel om voor elke editie een apart katern te maken. De edities Rivierenland en de Vallei worden daarom samengevoegd. De regio’s rondom Tiel en Ede gaan journalistiek dus fuseren. “We hebben eerder met dat bijltje gehakt,” zegt De Bekker. “Andere kleinere edities gingen op in een grotere of werden samengevoegd.”
De lezers beviel dat allerminst. Na zo’n samenvoeging blijkt het gebied namelijk te groot en te verschillend om iedereen te kunnen bedienen, waardoor de betrokkenheid nog verder afneemt. “We leveren niet minder nieuws, maar zelfs meer,” zegt De Bekker vergoeilijkend. Of dat waar is, is maar de vraag. De Edese Vos hield het aantal berichten over Ede sinds januari bij en constateert juist een daling. De relevantie van De Gelderlander voor Ede neemt dus af.