Edese Vos

Hoe de waarheid vertroebelt en wat ons dat leert

bruxells valdas miskinis
Het Atomium in Brussel. Foto: Valdas Miskinis.

De waarheid wordt niet vanzelfsprekend aan het licht gebracht. Onderzoeksjournalist Lise Witteman schetst in haar essay ‘Brussel en de waarheidsvertroebelaars’ een indringend beeld van hoe machtige lobbygroepen en sluwe PR-strategieën de besluitvorming in Europa sturen.

De afwezigheid van stevige journalistieke controle laat politici en belangengroepen vrij om framing en halve waarheden te verspreiden. Het resultaat: burgers stemmen in met beleid waarvan ze de impact vaak niet eens begrijpen.

De kracht van framing: het Boer tot Bord-beleid

Witteman toont aan hoe effectief lobbygroepen framing inzetten om beleidsvoorstellen te torpederen. Neem het ‘Boer tot Bord’-beleid, onderdeel van de Europese Green Deal. Dit plan beloofde boeren hogere inkomens en een duurzamere voedselketen, maar werd door lobbygroepen neergezet als een bedreiging voor voedselzekerheid. Door deze framing, ondersteund door selectieve rapportages en eenzijdige berichtgeving in de media, sneuvelden veel onderdelen van het beleid.

De waarheid? Veel boeren zouden juist profiteren van de maatregelen, terwijl biodiversiteit en leefbaarheid in Europa erop vooruit zouden gaan. Toch kreeg dit positieve verhaal nauwelijks aandacht. In plaats daarvan werd het publieke debat gedomineerd door doemscenario’s, versterkt door de media die lobbyberichten kritiekloos overnamen.

Journalisten als waakhonden van de democratie

Witteman laat scherp zien hoe een gebrek aan diepgravende journalistiek de macht ongemoeid laat. Terwijl lobbygroepen miljoenen investeren om hun belangen veilig te stellen, zijn er te weinig journalisten die de tijd en middelen krijgen om het echte verhaal naar boven te halen. Het gevolg is een democratie waarin de grootste portemonnee de toon zet.

Het essay roept op tot actie: journalistiek moet de macht controleren, hoe complex de onderwerpen ook zijn. Witteman en haar team bij Follow the Money bewijzen dat diepgravende Europese journalistiek mogelijk is – als de juiste keuzes worden gemaakt.

De problemen die ze schetst, stoppen niet in Brussel. Ook in Ede worden burgers direct beïnvloed door Europees beleid. Denk aan de impact van stikstofregels op boeren of de gevolgen van Europese doelen voor biodiversiteit voor de Veluwe. Tegelijkertijd zien we ook lokaal hoe framing en gebrek aan transparantie de besluitvorming kunnen beïnvloeden. Een voorbeeld zijn de lobbies van het Warmtebedrijf van het Nationaal Park bij de lokale politiek. Zonder kritische journalistiek blijven de werkelijke belangen en gevolgen van beleid vaak onzichtbaar.

Steun kritische journalistiek

Het essay van Witteman is een reminder: journalistiek is onmisbaar voor een gezonde democratie. In Brussel, maar ook in Ede, hebben we journalisten nodig die niet bang zijn om de waarheid boven tafel te krijgen. Wil je daar aan bijdragen? Steun onderzoeksjournalistiek, zoals die van de Edese Vos, en help ons om macht en belangen te blijven controleren.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x