Edese Vos

Airborne in Ede: herdenking of spektakel?

airbornespektakel
De Airborne in Ede. Foto: Gemeente Ede.

De Airborne-herdenking van komende zaterdag belooft opnieuw veel bezoekers naar de Ginkelse Heide te trekken. Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de grote militaire operatie Market Garden plaatsvond. Wat ooit begon als een serene herdenking is inmiddels een waar spektakel geworden.

Vorig jaar gaf burgemeester René Verhulst aan dat de Airborne wat hem betreft als publiekstrekker groots op de kaart mag worden gezet. Ook al is de bereikbaarheid niet optimaal, Ede kan makkelijk 200.000 bezoekers aan. Restaurants in de buurt spelen hierop in met speciale activiteiten, zoals live muziek, poffertjes en een springkussen voor kinderen.

In zijn column van vorige week in Ede Stad sprak Verhulst over de zorgen rond massatoerisme en noemde hij de vrees voor overlast onterecht. Volgens hem wegen de voordelen van toerisme ruim op tegen de mogelijke nadelen.

Toch zijn er ook zorgen over de balans tussen herdenken en vermaak, tussen lokale verbinding en massatoerisme. Vorig jaar waren er momenten waarop de drukte uit de hand dreigde te lopen. Ook roept het commerciële karakter bij sommige veteranen vragen op over de mate waarin de herdenking nog echt in het teken staat van bezinning en respect voor de slachtoffers van Operatie Market Garden, waarbij 17.000 mensen het leven lieten.

‘Herdenking is geen feestje’

Gerard van de Meent, veteraan uit Ede, is kritisch over de ontwikkeling van het evenement. Hij heeft decennialang deelgenomen aan de Airborne-herdenking en ziet het karakter veranderen. “Een herdenking is geen feestje. Het gaat om de mensen die hier vochten en omkwamen. In Ede wordt het echter steeds meer een spektakel. Ik lees dat er een pannenkoekenkraam en een springkussen komen. Voor veel veteranen voelt dat als een klap in het gezicht.”

Hij benadrukt dat herdenkingen elders in het land ingetogener zijn. “In Arnhem en Nijmegen houden ze het sober. Hier lijkt het meer op een festival, vooral met de commerciële activiteiten.”

Hij ziet ook dat de grote drukte rondom het evenement steeds meer een drempel vormt. “Door de komst van hoogwaardigheidsbekleders kunnen gewone inwoners nauwelijks bij het terrein komen. Dat maakt het evenement steeds minder toegankelijk voor de lokale bevolking. Wat ooit een lokale herdenking was, is nu een evenement geworden waar de gewone burger nauwelijks nog bij kan komen.”

Naast zijn betrokkenheid bij de herdenking, zet Van de Meent zich in voor educatieve activiteiten rond de Airborne. Elk jaar geeft hij, samen met andere veteranen, voordrachten aan basisschoolleerlingen op de Ginkelse Heide. “We vertellen hen over de geschiedenis van de slag en laten hen nadenken over vrijheid en oorlog. Het is geweldig om te zien hoe nieuwsgierig en leergierig die kinderen zijn.”

‘Een versterking van het herdenken’

Luitenant-kolonel Albert van Dijk, die actief betrokken is bij het Veteranenontmoetingscentrum in Ede, heeft een andere kijk op de kwestie. Volgens hem is de groei van het evenement juist een positieve ontwikkeling. “De herdenking op de Ginkelse Heide begon klein, maar is uitgegroeid tot iets unieks voor de regio. De parachutesprongen en aanwezigheid van veteranen trekken veel publiek, en dat draagt bij aan de bewustwording.”

Van Dijk ziet geen probleem in de commerciële activiteiten rondom de herdenking. “Kijk, de gemeente Ede gebruikt de Airborne ook om de regio te promoten, en dat versterkt elkaar. De herdenking blijft het belangrijkste, maar de extra activiteiten maken het voor een breder publiek toegankelijk. We moeten ons niet afsluiten van de realiteit dat grote evenementen nu eenmaal ook commerciële aspecten hebben.”

Van Dijk haalt generaal-majoor Roy Urquhart aan, de bevelhebber van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie tijdens Operatie Market Garden, die in 1945 opmerkte: “Men bedankt ons voor een slag die we verloren hebben.” Volgens Van Dijk blijft dat gevoel nog steeds bijzonder. Daarom wordt de herdenking met waardigheid uitgevoerd, zelfs nu het evenement is gegroeid. “De ceremonie blijft een centraal onderdeel. Dat de koning komt, geeft aan hoe belangrijk het nog steeds is.”

Wat vind jij?

De meningen over de Airborne-herdenking lopen dus uiteen. Terwijl sommigen pleiten voor een ingetogen herdenking, zien anderen een kans om het verhaal van de Airborne bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Hoe zie jij het? Moet de herdenking vooral bezinning blijven, of is er ruimte voor een groter evenement dat meer mensen aantrekt? Laat het ons weten.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
16 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Andreas
Andreas
2 maanden geleden

o.a. bij Bloem het contrast kan niet groter:

🌺 Herdenk, beleef en geniet bij Bloem Ede 🌺
Zaterdag 21 september staan we stil bij de 80-jarige herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide, vlak tegenover Bloem. Kom langs voor een onvergetelijke dag met live muziek, poffertjes, cocktails en nog veel meer! Voor jong en oud hebben we genoeg te beleven met een springkussen, schminken en een speeltuin.
🕘 9:30 – 17:00
📍 Pegasusplein bij Bloem en Juffrouw Tok
#bloemede #ginkelseheide #marketgarden80 #herdenking #airborne #edeairborne #airborne2024 #airborneede
Kom samen herinneren en vieren! 🌸

Als je er wat van zegt word je geblockt, jammer.

Jos van Essen
Antwoord aan  Andreas
1 maand geleden

Goedendag Andreas,

Voor de duidelijkheid, u bent niet geblockt op Facebook omdat u er wat van zegt, maar omdat het niet fijn is dat iemand met een ‘anoniem’ Facebookprofiel zomaar online zijn negatieve mening begint te geven zonder eerst het gesprek aan te gaan of na te gaan wat het verhaal achter een positief bedoeld bericht is. Ik sta hier namelijk altijd voor open en had u er graag meer over willen vertellen of antwoorden op onduidelijkheden willen geven.

Laat ik voorop stellen dat wij het herdenken zeer belangrijk vinden. Wij beseffen als bedrijf ook zeer goed dat wij op een historisch belangrijke plek zitten, en proberen hier ook zoveel mogelijk ons publiek in te betrekken. Dat neemt natuurlijk niet weg dat wij ook op een toeristisch belangrijke plek zitten en dat hier voor mij als ondernemer, met verantwoordelijkheid voor oa een groot aantal medewerkers, ook economische aspecten belangrijk zijn.

In goed overleg met de organisatie van de Airborne, de Gemeente Ede en de diverse belanghebbenden hebben wij er dit jaar voor het eerst voor gekozen ons bedrijf, en in samenwerking met de buren van Juffrouw Tok, wat ruimer op te zetten tijdens de gehele dag van de Airborne Herdenking. Niet om een circus of pannenkoekenfeest neer te zetten, zoals er wordt geopperd, maar om de gehele dag wat meer invulling te geven. En dit alles in thema (zoals de muziek) en met het respect dat een evenement als dit verdient. Want herinneren, en uiteindelijk het vieren van de vrijheid waar wij nu allen van mogen genieten, mogen hand in hand gaan. Dit waren ook de vele militairen en veteranen die ons die dag (en gehele week ervoor) bezocht hebben met ons eens. En ook de andere vele bezoekers die we zaterdag hebben mogen ontvangen.

Vervelend dat de tekst die ik heb getypt bij u, en een aantal anderen, niet juist is overgekomen, maar zoek een volgende keer contact met de persoon en niet via Facebook, De Gelderlander of andere kanalen, dat maakt het allemaal een stukje vriendelijker en vrolijker. Op het eind zijn ook wij als team van Bloem ook maar gewoon mensen die hun uiterste best doen.

Fijne avond verder en mocht u nog verder met mij hierover willen praten dan hoor ik graag van u. Zoals ik zei, ik sta altijd open voor het gesprek.

Piet Korf
Piet Korf
2 maanden geleden

Eerst mijn ouders, en later ikzelf hebben decennialang een Britse veteraan met zijn vrouw als gastgezin ontvangen. Uiteindelijk zijn wij gewoon familie geworden van elkaar. Heb nog steeds contact met zijn nazaten. Ik denk dat hij zich in zijn graf zou omdraaien als hij deze poppenkast zou kunnen aanschouwen. Ik vind het verschrikkelijk, om niet te zeggen schandalig! Dit heeft in mijn optiek niks meer met herdenken te maken.

momo
momo
2 maanden geleden

Een uit de kluiten gewassen kerel, wellicht een waardig opvolger van de vertrokken burgemeester? Dát was de 1e indruk die ik kreeg van dhr. Verhulst. Een uit de klei getrokken boer’njong uit het Zeeuwse, waar men naast trots, vlijt, en zunigheid vooral normen en waarden hoog in het vaandel heeft. Niks fratsen en al helemaal geen stadse fratsen, maar standvastig met je poten op de grond! Dát dit heerschap na alle schade en schande en egotripperij zelfs van een dodenherdenking waar 17.000 soldaten het leven lieten, waar wij bij stilstaan, die wij nooit mogen vergeten, een pannenkoekenfeest met spek & stroop wil maken – van normen naar wormen, van aarde naar maden- is voor velen een dieptepunt. Het is niet Ede dat groots op de kaart moet, het is Verhulst zélf die zich groot, groter, grootst, grotesk op de kaart wil zetten. Mijn hart gaat uit naar de mensen die hier diep geraakt door zijn.

Matthijs Bats
Matthijs Bats
2 maanden geleden

Dus de Airborne is nu opeens commercieel omdat het naburige pannenkoekenrestaurant een springkussen neerzet? Springen lijkt me nu juist wel in de het thema te passen toch? Maar even serieus: volgens mij valt het reuze mee met het spektakel. De kern blijft toch nog steeds de massdrop van de parachutisten. Dat schouwspel lijkt me een prachtige herdenking. En laat die kinderen bij de pannenkoekenboer zich lekker uitleven op het springkussen.

Andreas
Andreas
Antwoord aan  Matthijs Bats
2 maanden geleden

Prima dat een uitbater wat probeert te verdienen maar de tekst is toch vol contrast. We herdenken een slag die verloren is waar duizenden doden bij gevallen zijn en dat vieren we dan met cocktails live muziek en plezier? Maak dan van de tekst: geniet tijdens uw bezoek aan airborne van een lekkere pannekoek en drankje.

Johan Koops
Johan Koops
2 maanden geleden

Voor beide meningen valt wat te zeggen. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden.

Als geboren en getogen Edenaar van 65 jaar heb ik vele herdenkingen op de hei meegemaakt. Aanvankelijk stond vooral de mislukte militaire operatie centraal. Er waren veel militairen die eraan hadden deelgenomen. Bijvoorbeeld kolonel John Frost. Dropping en herdenking stonden centraal. Meestal was het daarna afgelopen.

Later werd het nodig ook jongere generaties er meer bij te betrekken. Door bv lesmateriaal voor scholen (Bridge to the Future). Maar denk ook aan het adopteren van oorlogsmonumenten door scholen. Prima initiatieven.

Ook de Airborne gemeenten gingen dit evenement meer op de kaart zetten. Dit jaar nog het schitterende Airborne Lights in Arnhem. Wellicht is men hier en daar wat doorgeschoten hierin. Maar ik denk dat met de indeling van de hei in “Pleinen” er rekening wordt gehouden met verschillen in herdenken en beleven. En dat lijkt mij goed.

Paul Haring
Paul Haring
2 maanden geleden

Waar ik meer moeite mee heb is de overdaad aan re-enactment figuren die in uniform rondlopen alsof zij aan de slag hebben meegedaan, compleet met dikke buiken en stoer lopen. Dat vertroebelt voor mij veel meer het herdenken. Het wordt een soort “soldaatje spelen”. En daar is het te serieus voor geweest.

Fred
Fred
2 maanden geleden

Volstrekt ongepast. Vooral ook de promotie door een tot zichzelf in standhoudend vriendenclubje ‘Ede marketing’ is ver beneden peil. Dit is geen feest, dit is een herdenking.

Rien
Rien
2 maanden geleden

Wel bijzonder dat dit georganiseerd kan worden, maar dat tijdens de heideweek het vliegeren niet mag omdat het kwetsbaar gebied is.

Jan Kijlstra
2 maanden geleden

De luchtlandingen op 17 september 1944 op de hei bij Ede waren onderdeel van Market Garden. Zij hadden tot doel om de Rijnbrug van Arnhem op de Duitsers te veroveren. Ede speelde, behoudens pogingen om door bpmbardementen de in de Edese kazernes aanwezige vijandelijke troepen te verdrijven, in feite geen enkele rol in Market Garden.

Maar na de oorlog ontstond een cultus rondom “de Slag om Arnhem”, en wilde men de luchtlandingen van 16 en 17 september 1944 daarin een prominente plek geven. Van alle voor de bij Market Garden voor luchtlandingen gebruikte terreinen was de heide bij Ede daarvoor het meest geschikt. Want de overige terreinen waren alweer in gebruik voor agrarische doeleinden. De heidevelden bij Ede waren eigendom van Defensie, en als oefenterrein in gebruik, Het was daarom voor de hand liggend dat de heide bij Ede gebruikt werd om de luchtlandingen te herdenken middels het laten afspringen van parachutisten, toen nog in hoofdzaak militairen die daadwerkelijk hun leven hadden moeten wagen op 16 en 17 september 1944, en opnieuw afsprongen om hun gesneuvelde kameraden te herdenken.

De gemeente Ede gebruikt de herdenking op de hei al vele jaren om zichzelf te promoten. Het is een gotspe dat de herdenking van Market Garden op de heide bij Ede zo uit de klauwen gelopen is. Van inhoudelijk herdenken van het verlies van zo veel levens (al vraag ik mij af waar de zich noemende Momo het getal van 17000 op baseert) is al jaren, en in toenemende mate, geen sprake meer, Maar ja, wat wil je in een tijd waarin een Mathëuspassie verbouwd tot, en misbruikt wordt voor een EO-spektakel.

Piet Korf
Piet Korf
Antwoord aan  Jan Kijlstra
2 maanden geleden

Beste Jan, even een kleine correctie: de luchtlandingen vonden plaats op 17 en 18 september 1944 vanuit Engelse kant gezien. De Polen zijn later nog gedropt bij Driel. De eerste luchtlanding op de Ginkelse Hei was de 4e Para Brigade van Generaal Hackett op 18 september 44.

Hans
Hans
2 maanden geleden

Wederom een prachtige en eervolle herdenking die vele burgers en veteranen goed doen. Nu gelukkig ook weer tijd voor een biertje en de vrijheid die we hier tot op de dag van vandaag mogen ervaren. Proost op een ieder die dit ook zo zien en daar plezier aan beleven. HOOAH !!!

Johan Koops
Johan Koops
Antwoord aan  Hans
2 maanden geleden

Helemaal mee eens. Het was, ondanks alle drukte, een indrukwekkende herdenking. Mooi dat twee leerlingen van de Regenboog een krans mochten leggen. Hun school heeft het Airborne monument voor een jaar geadopteerd.

D.J. Jansen
D.J. Jansen
2 maanden geleden

Slechte beurt gemeente Ede! De gemeente heeft er met het verkeer een grote puinhoop van gemaakt door fietsen en voetgangers niet toe te laten op de rijksweg. Dit was vorig jaar wel het geval.

Ik kom met mijn moeder van 87 vanaf het verzorgingstehuis Maanderzand lopen met de rolstoel. Het hoog bezoek wordt met bussen vervoerd. We zijn in een levensgevaarlijke situatie gedwongen als rolstoelgebruiker op een fietspad tegen de richting in door de verkeersregelaars en politie. Bijna ongelukken.

Het is mij een raadsel waarom er pendelbussen moeten zijn tot aan de schaapskooi. Gooi de mensen bij het pannekoekenhuis eruit en laat ze lopen als ieder ander.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
16
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x