Aan de rand van Veldhuizen, langs de Langekampweg, bloeit een nieuw hoopvol moestuininitiatief: Tuinderij Pracht. Het brengt kwetsbare mensen bij elkaar en iedereen kan er aanlopen voor een bos bloemen, groente, fruit, verse eitjes of een goed gesprek. Maar het geluk van de dag wordt ’s nachts wreed verstoord.
De tuin, een initiatief van Willemijn Dubbeldam, die met haar gezin in de wijk Veldhuizen woont, is geen doorsnee moestuin. Het idee ontstond vanuit haar ervaring op het volkstuinencomplex De Koekelt, waar ze met eigen ogen zag wat een tuin kan betekenen. Niet alleen voor haarzelf – even de handen in de aarde, weg van de drukte – maar ook voor anderen. Mensen kwamen er samen, hielpen elkaar, en vonden rust en verbinding in het werken met de natuur. Die ervaring wilde ze delen met anderen, en zo werd Tuinderij Pracht geboren.
Een gastvrije pluktuin
In het voorjaar van 2024 zette Willemijn haar droom om in werkelijkheid: ze huurde een halve hectare landbouwgrond bij de Langekampweg. Hier legde ze een tuin aan waar mensen uit de buurt niet alleen bloemen en groenten kunnen plukken, maar waar ze ook welkom zijn om een ochtend mee te werken zonder de volle verantwoordelijkheid van een eigen tuin. Ze wilde een plek creëren die toegankelijk is voor iedereen, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, praten, en elkaar helpen.
Een deel van de vrijwilligers op Tuinderij Pracht komt uit kwetsbare situaties, en in de tuin vinden ze een plek waar ze weer kracht opbouwen, door iets tastbaars bij te dragen. “Voor veel mensen is werken in de tuin helend,” vertelt Willemijn, “je ziet dingen groeien, je werkt samen. Het is heel praktisch, maar ook heel waardevol.”
Bron foto’s: Instagram @tuinderij_pracht
Vandalisme en dierenmishandeling
Echter, de afgelopen weken zijn die positieve ambities hard geraakt door een reeks verontrustende incidenten. De tuin kreeg te maken met vandalisme en dierenmishandeling. Wat begon als een plek van rust en herstel, bleek plots een doelwit te zijn geworden. Nachtenlang, op wisselende tijden, werden de kippenhokken afgebroken en de dieren belaagd. Het dieptepunt kwam afgelopen maandagnacht, toen opnieuw een kip wreed werd gedood en een andere werd meegenomen.
Xander van Soelen, een buurtbewoner en betrokken vrijwilliger, beschrijft de gebeurtenissen als diep aangrijpend. “We hebben het hok pas een paar maanden staan. Willemijn en ik hebben geprobeerd alles goed vast te maken, maar blijkbaar zijn ze vastberaden.” Voor de kippen, veelal afgedankt door de eierindustrie of afgestaan door buurtbewoners, was de tuin een nieuw thuis. Ze legden eieren voor de tuinbezoekers en leverden goede mest voor de bodem. Maar deze routine werd abrupt verstoord door de inbraken.
Het geweld tegen de kippen werd vastgelegd op een wildcamera en de beelden, waarop de daders duidelijk te zien en te horen zijn, zijn nu in handen van de politie. “Ik had gehoopt dat het wat minder ernstig zou zijn,” vertelt Xander, “maar toen Willemijn de beelden zag, was ze enorm geschrokken. Het ging veel verder dan we ooit hadden kunnen denken. Het is niet zomaar vandalisme; het is doelbewust en met nare consequenties.”
Positief en vastberaden
Voor Willemijn is het een harde klap. Wat ooit begon als een droom voor een vreedzame plek in de buurt, krijgt nu te maken met nachtelijke aanvallen en een sfeer van dreiging. Maar ze laat zich niet uit het veld slaan. Sommige vrijwilligers en buurtbewoners hebben aangeboden om extra toezicht te houden, en anderen komen juist wat vaker langs om een praatje te maken en de tuin te ondersteunen. Ze is vastberaden: “Het is zonde wat er is gebeurd, maar we laten ons niet ontmoedigen. Deze tuin is er voor iedereen die wil meegenieten of meewerken, en dat blijft zo.”
Heb je een tip over deze zaak? Meld het bij de Edese Vos en/of de politie.
Wat is er mis met deze personen dat ze dieren molesteren en andermans eigendommen vernielen? Ik hoop dat ze een goede therapie vinden. Moedig dat dit initiatief niet stopt maar positief verder gaat!