Gesettelde mensen reageren vaak afkeurend op acties van Extinction Rebellion. Die club die op straat gaat zitten met vastgelijmde handen. Of het glas waar een beroemd schilderij achter hangt met verf besmeurt. Of een concertuitvoering verstoort. Of zoals vandaag de A12 blokkeert.
Nu verwacht ik dat sommigen mij ook als ‘gesetteld’ zien. Dat idee kan ik ontkrachten, maar los daarvan, ik voel mijn billen wel branden. Al jarenlang. Sinds de jaren tachtig zie ik de vernieling van de schepping door- en doorgaan. En wat is er ondertussen bereikt? Niets. Helemaal niets. Het Planbureau voor de Leefomgeving bevestigt nog maar eens “de hardnekkige trend van biodiversiteitsverlies.” Er gingen alleen maar meer dier- en plantensoorten verloren sinds in 1992 het VN-verdrag inzake Biologische Diversiteit werd gesloten.
Wat de mens niet schijnt te willen begrijpen, is dat een gezond mens een gezonde schepping nodig heeft. Droevig word ik als ik, ook in Ede, met mensen spreek die het allemaal wel mee vinden vallen. Of die nog steeds ontkennen dat er problemen zijn. Ik voel een diepe woede bij het kennis nemen van al wat verloren gaat. Maar steeds blijf ik praten en kijken, wat kun je doen? Dat zet ik dan af tegen onze torenhoge consumptiedrift, ook die van mij. We willen nog wel eens jij-bakken, bijvoorbeeld “dan moet je ook met je concerten stoppen, die mensen komen overal vandaan.”
“Is in de prijs van onze consumptieartikelen de afkoopsom voor uitbuiting van publiek eigendom inbegrepen?”
Ja, dat is waar. Maar of je nu met het openbaar vervoer komt en binnen Nederland reist, of dat je met het vliegtuig de wereld over gaat, dat is een heel groot verschil. Helaas is het openbaar vervoer in Nederland om te huilen. Dus mensen komen met de auto. Maar misschien is stoppen dan inderdaad het enige juiste antwoord.
Wat doen we onze kinderen aan, de generaties na ons, de arme mensen wereldwijd? Maar we willen niet inbinden. Als rijke en zelfzuchtige samenleving leven we van uitbuiting. Uitbuiting van arbeiders (denk aan Qatar, maar worden de mensen die nu in onze Edese straten glasvezel van KPN aanleggen wél goed betaald?) en de schepping.
De schepping is het publieke eigendom dat we doorlopend beschadigen, tot het onherstelbaar is. Dat is de boodschap van Extinction Rebellion. Twee jaar geleden voerden zij actie in Ede tijdens Black Friday. Het wierp de ongemakkelijke vraag op: is in de lage prijs van onze consumptieartikelen de afkoopsom voor uitbuiting van publiek eigendom inbegrepen?
Extinction Rebellion, iets meer dan vier jaar geleden in Engeland begonnen, is uitgegroeid tot een wereldwijde protestbeweging. Ze zijn actief in 86 landen en hebben zich georganiseerd in meer dan 1200 actiegroepen. Wat vind jij: heeft Ede ook meer actie van Extinction Rebellion nodig, en welke acties zijn dan het meest effectief?
XR in Ede lijkt me te ver staan van de gemeenschap maar er mag zeker wel wat meer activisme voor het milieu komen. Denk aan acties van de Fietsersbond en veilig naar school kunnen wandelen of fietsen. maar denk ook aan de organisaties die bij de SME zijn aangesloten. de SME vecht succesvol juridisch de misstanden aan maar er is te weinig activime. Hoewel de Edese Concertzaal zat vol en klapte voor de activist Vollenbroek. maar applaus is niet voldoende. er is nog een ander activitisch platform ‘Ede dorp’. helaas leidt dat platform ten onrechte zelden tot raadsvragen. Gaat de Edese Vos dit wel voor elkaar krijgen? Overwegen jullie samenwerking met Ede Dorp?
Tot nu toe komen Edenaren alleen op voor directe eigen belang met een hoog Nimby gehalte. Er is in de kerken van oudsher wel een stroming die opkomt voor de zwakkeren
We hebben contact met Ede Dorp en ook met (de) andere journalistieke initiatieven in Ede. We willen opinie brengen en diepergaande spitwerk, altijd gebaseerd op (na te trekken) feiten.
@Ary: Afgelopen jaar zijn naar aanleiding van mijn artikelen raadsvragen en het jaar ervoor Tweede Kamervragen gesteld, maar dit is maar één ‘tegenmacht-instrument’. Er zijn er meer. Wat de Edese Vos beoogt is de tegenmacht over de hele linie te versterken en daarmee onze lokale democratie. Dat is een proces en vraagt een alertie en betrokkenheid van iedereen: raadsleden, journalisten en betrokken burgers. Zie ook dit artikel: https://edesevos.nl/hoe-denken-partijen-in-ede-over-tegenmacht/.
Ik begrijp wat je zegt over het Nimby-effect, maar in de Edese samenleving zijn veel mensen die zich belangeloos voor anderen inzetten, zowel binnen als buiten de kerken.
Beste Nando,
Er is geen planeet B. We zullen het met deze moeten doen.
We moeten heel zuinig zijn op onze planeet Aarde. Ons enige eco systeem. Daar ben ik het heel erg mee eens.
Ik wil daarmee niet beweren dat de mens geen negatief effect hierop heeft. Dat is zeker zo maar dat is genuanceerder. Kortom ik ben zeker voor zeer verstandig en op juiste feiten en wetenschap gebaseerd beheer van onze enige planeet, maar ik ben absoluut tegen de wijze waarop Extinction Rebellion dat beoogt. Wat hebben we wel nodig? Een eerlijk en open dialoog die we stoelen op de harde feiten.
Of het inderdaad XR moet zijn in Ede, vraag ik mij ook af. Hoewel ik wel hun acties ondersteun. Er zijn nu eenmaal mensen nodig die dapper genoeg zijn om echt de noodklok te luiden ookal leidt dat tot afkeuring. Wellicht dat inspirerende initiatieven waaruit prestige gehaald kan worden wel zouden werken. Zoals destijds de borstelmachine tegen onkruid ipv spuiten. Wat mij opvalt is dat de gemeente Ede heel graag voor de economie of prestige meedoet met de foodvaley. Maar dat in al het overige beleid dit compleet ontbreekt. Waarom is het nodig dat SME elke keer tot aan de raad van State moet gaan om de gemeente te dwingen in haar plannen rekening te houden met de omgeving. Waarom worden bezuinigingen op het groen in Ede verkocht als insectvriendelijk? Insectvriendelijk is halve bermen maaien, niet een berm compleet kaal en het lokale trapveldje vol laten groeien. Waarom laten we het openbaar groen zo verslonzen. Mijn nette buurtbewoners zien dan vooral dé oplossing van nog meer tegels. En zo kan ik nog meer voorbeelden noemen. Het lijkt erop alsof de gemeente Ede er gewoon geen zin in heeft.
Er is erg veel activisme maar onder de activisten zijn volgens mij weinig zelfstandigen die gewoon de kost moeten verdienen en bovendien constateer ik zowel een grote eenzijdigheid als modegevoeligheid bij dit soort activiteiten. En bovendien een soort overtuiging die niet openstaat voor een redelijke afweging. Wat we nodig hebben is een bestuur dat niet van crisis naar crisis holt en van media bericht naar mediabericht, maar solide is, fatsoenlijk en, ongeacht momentane populariteit, ook de lange termijn in beschouwing neemt. De huidige klimaathype is niet geloofwaardig en het vervelendste is dat het bijna onmogelijk is geworden bronnen op betrouwbaarheid te toetsen. Er is nu een merkwaardige discussie losgebroken of de boeren niet toegeeflijker zijn behandeld dan de demonstranten in Den Haag. Maar voor de zucht waarmee je de Haagse demonstranten op de been krijgt heb je een storm nodig voordat je een boer in beweging krijgt. Met andere woorden: als de boeren gaan protesteren is er echt wat aan de hand. En wat me daarbij ook opvalt: al die kritische geluiden komen voor het overgrote deel van lieden die in zwaar gesubsidieerde organisaties werken. Inclusief de luchtbel die daarbij hoort.
Wil ik hiermee zeggen dat we ons geen zorgen moeten maken over de schepping (mooi woord overigens). Nee, natuurlijk niet. Maar de eenzijdigheid en beperktheid stoort me zo ook de gedachte dat wij het klimaat kunnen bepalen. Als we wat bij willen dragen moeten we in de eerste plaats denken aan fatsoenlijk bestuur, aan het consumentisme, aan de ellende die de behoefte aan Lithium in Afrika teweeg brengt, aan de milieukosten van windmolens, aan de hypocrisie rond biomassa-installaties die ooit met dezelfde absolute zekerheid van het goede aan de man werden gebracht.
Kortom: ik ben van de prudentia en als het kan een beetje wijsheid en dan ook het doorzetten van gewonnen inzichten. Maar juist deze drie wensen zie ik maar niet in vervulling gaan.
Even iets anders. Zonnevelden… Al nagedacht waar al die panelen heen geen als ze zijn versleten? En hoe zit het met het beschermen van de weiden en haar weidevogels? Zo vreemd dat ik daar nog niemand over heb gehoord. Als ik over de A15 rijd, voelt het alsof ik me op de planeet Mars bevind. Vreselijk. Nederland wordt opgeslokt door afschuwelijke windmolenparken en zonnevelden. Weg Groen Nederland met haar mooie natuur. Er zijn andere energieoplossingen maar de intelligente Nederlandse universitaire mens kan het niet bedenken. En er zal ook niet worden geluisterd.