Per 1 september treedt Monique Esselbrugge aan als de nieuwe directeur van Regio Foodvalley. Als wethouder in Eindhoven lag ze onder vuur vanwege haar hoge declaraties. Wie bepaalt eigenlijk wie de regio gaat aansturen, en hoe verloopt zo’n sollicitatieprocedure?
De Edese Vos legde Henriëtte Davelaar-Bloemendal, manager regionale samenwerking van Regio Foodvalley 7 vragen voor.
1. Hoe is de sollicitatieprocedure voor deze functie opgezet?
De wervings- en selectieprocedure werd uitgevoerd door het Dagelijks Bestuur, ondersteund door een werkgeverscommissie en de Galan Groep. Deze commissie bestond uit de gemeentesecretarissen van Rhenen en Barneveld. Galan Groep ontving 28 sollicitaties, voerde gesprekken en presenteerde zes voorkeurskandidaten aan de selectiecommissie. De selectiecommissie werd gevormd door de gemeentesecretarissen van Rhenen en Barneveld, de burgemeesters van Nijkerk en Ede , en Davelaar namens het regiokantoor.
2. Wie bepaalde wie de nieuwe directeur wordt?
De selectiecommissie koos vijf kandidaten voor een eerste gesprek. Vervolgens werden drie kandidaten voorgedragen aan de adviescommissie, die hen alledrie benoembaar achtte. Deze drie kandidaten zijn doorgegaan voor de tweede selectieronde met een commissie bestaande uit de gemeentesecretaris van Barneveld en de burgemeesters van Nijkerk en Ede. Na deze gesprekken is Esselbrugge vervolgens voorgedragen aan het Dagelijks Bestuur en heeft de benoeming plaatsgevonden.
3. Wat was het functieprofiel en welke eisen werden gesteld?
Het functieprofiel voor de secretaris-directeur werd opgesteld na brede input van de gemeentesecretarissen, de Economic Board, het Algemeen Bestuur en medewerkers van het regiokantoor. De ideale kandidaat moest een inspirerende, empathische en energieke leider zijn met affiniteit voor ruimtelijke en economische thema’s. Er werd gezocht naar een moderne netwerker en professional met ervaring in leidinggevende posities, bij voorkeur binnen het openbaar bestuur. De functie vereist strategisch inzicht, politieke sensitiviteit en een academisch werk- en denkniveau. Voor een uitgebreide beschrijving van het functieprofiel, zie de profielschets en de oplegger.
4. Hoeveel kandidaten waren er in totaal?
In totaal hebben 28 personen gesolliciteerd voor de functie van secretaris-directeur van Regio Foodvalley.
5. Was de vacature open of is het ingevuld via recruiting?
Het was een open sollicitatieprocedure. De vacature is breed verspreid via platforms zoals LinkedIn, Intermediair, Binnenlands Bestuur en Werk en Overheid.
6. Hoe verschilt de invulling van de rol van secretaris-directeur onder Monique Esselbrugge ten opzichte van haar voorgangers?
De rol van secretaris-directeur blijft grotendeels hetzelfde. De regio is steeds meer een gesprekspartner voor provincies en het Rijk geworden. De huidige fase vereist een secretaris-directeur die samenwerking binnen de regio organiseert en bestuurders op het juiste moment ‘in positie brengt’.
7. Is de kwestie van de hoge declaraties van Monique Esselbrugge als wethouder ter sprake gekomen tijdens de gesprekken?
Ja, dit punt is vanaf het begin open besproken. Haar kwaliteiten, gedrevenheid en jarenlange ervaring met relevante onderwerpen voor Regio Foodvalley gaven vertrouwen in haar benoeming. De commissie keek vooral naar haar capaciteiten om de regio vooruit te helpen en de vraagstukken aan te pakken.