Bewoners van de Zeeheldenbuurt accepteren het door de gemeente voorgenomen herinrichtingsplan van hun wijk niet. Ze verzamelden 529 handtekeningen en brachten alle problemen in de wijk zelf in kaart. Yvonne Veenendaal vertelt hoe dat ging.
Als bewoner van de Zeeheldenbuurt in Ede wil ik graag onze recente ervaringen delen met betrekking tot het voorgestelde herinrichtingsplan voor onze wijk.
Wij hebben onze gezamenlijke krachten gebundeld en ons ongenoegen geuit over dit plan. Met maar liefst 529 handtekeningen, die we op 19 september aan burgemeester René Verhulst hebben overhandigd, maken we als bewoners duidelijk dat we gehoord willen worden.
Functionele blunders in het ontwerp
Ons protest gaat verder dan esthetische bezwaren. We wijzen op ernstige functionele tekortkomingen in het plan, zoals:
- Uitstapplaatsen die uitkomen in groenstroken
- Geplande parkeervakken die bewoners belemmeren hun eigen perceel te verlaten
Een groep betrokken buurtgenoten heeft de situatie in kaart gebracht, letterlijk. We hebben een gedetailleerde wijkkaart gemaakt waarop alle probleempunten zijn aangegeven. Deze kaart, samen met de petitie, hebben we niet alleen aan de burgemeester gepresenteerd, maar ook aan verschillende fracties in de gemeenteraad.
Gemeente erkent problemen, maar het is te laat en te weinig
Onze actie heeft effect gehad. Eind september vond een rondgang door de wijk plaats, waarbij enkele bewoners samen met de ontwerper, twee projectleiders van de gemeente en een landschapsontwerper van de gemeente de problemen ter plaatse hebben bekeken.
Ze moesten eerlijk toegeven dat een aantal zaken toch wel uitermate onhandig en ongewenst was. De gemeente heeft nu beloofd het ontwerp te herzien en waar mogelijk aan te passen.
Opmerkelijk genoeg vond pas na het maken van het oorspronkelijke ontwerp een bezoek plaats aan lokale bedrijven om de verkeersintensiteit te inventariseren. Dit roept bij ons vragen op over de planning en methodiek van het herinrichtingsproject. Je zou denken dat zo’n inventarisatie en een rondgang door de wijk handiger is om vooraf te doen. En om dan ook input van bewoners mee te nemen. Wij kennen het verkeer en de gang van zaken in onze wijk immers het best.
Inwoners hebben alle probleempunten in kaart gebracht. Klik op het kaartje om te vergroten of download de pdf. Beeld: Bouwteam Zeeheldenbuurt.
Wat nu?
Als bewoners van de Zeeheldenbuurt wachten we nu in spanning af wat de uitkomst zal zijn van deze laatste ontwikkelingen. Zal de gemeente daadwerkelijk luisteren naar onze zorgen en het plan grondig herzien? Of blijft het bij kleine aanpassingen?
Eén ding is zeker: we hebben als bewoners van de Zeeheldenbuurt laten zien dat we een stem hebben en die willen gebruiken. We hebben aangetoond dat burgerinitiatief en actieve betrokkenheid bij lokale politiek het verschil kunnen maken.
De komende weken zullen cruciaal zijn voor de toekomst van onze wijk. We blijven de situatie nauwlettend volgen en hopen dat de gemeente ons serieus neemt in het vervolgproces van de herinrichting van onze buurt.
Yvonne Veenendaal is gezondheidscoach en actief betrokken inwoner van de Zeeheldenbuurt.
Respect voor de bewoners die hier echt met de stofkam doorheen zijn gegaan. Als het nu nog niet duidelijk is bij de gemeente: we hebben een aantal goede opticiens in Ede.