“U kunt het oneens zijn met andermans overtuigingen, maar u moet die verdragen en respecteren, net zoals u andermans eigendom moet respecteren.” Met deze duidelijke woorden veroordeelde de politierechter in Arnhem vandaag de twee jonge verdachten die meermaals het regenboogbankje in het centrum van Ede hebben vernield.
H. (18) en W. (19) uit Lunteren kregen een taakstraf van 40 uur, waarvan 20 uur voorwaardelijk. De twee stonden terecht voor het bij herhaling zwart spuiten van het regenboogbankje. Deze actie heeft volgens de rechter “niet alleen materiële schade, maar ook symbolisch diepe wonden geslagen.”
Waarom deden ze het?
Tijdens de zitting probeerden de verdachten hun daden in perspectief te plaatsen. Beiden groeiden op in een streng christelijke omgeving, waar de regenboog wordt gezien als een heilig symbool van God. “Voor ons wordt de regenboog misbruikt door ‘m op zo’n bankje te plaatsen,” verklaarde H. De verdachten gaven aan dat ze het regenboogbankje, een symbool van inclusie voor de lhbtiq+-gemeenschap, zagen als een provocatie. “We zijn niet tegen mensen die anders geaard zijn, maar wel tegen de gemeenschap of mensen die het praktiseren,” voegde W. toe.
Toch gaven de verdachten aan spijt te hebben van hun acties. “Dit is fout geweest,” zei H. “De volgende keer moet ik erover in gesprek gaan.” Ook W. kwam met een soortgelijke verklaring. De rechter reageerde kritisch, maar nam hun spijtbetuiging mee in de strafmaat. “U heeft bewust gehandeld, niet in een opwelling. U mag een mening hebben, maar u kunt uw onvrede niet uiten door andermans eigendom te vernielen.”
Een veelvoorkomend doelwit
Het regenboogbankje in Ede is niet het enige in Nederland dat doelwit is geworden van vernielingen. In andere gemeenten, zoals Middelburg, Groningen, Schinnen en Den Haag, zijn vergelijkbare bankjes eveneens meerdere keren beschadigd. Deze bankjes, bedoeld als symbool van acceptatie en inclusie in de openbare ruimte, blijken regelmatig een bron van controverse te zijn.
Dat blijkt ook uit de reacties op sociale media op de uitspraak van de rechter. Het is opmerkelijk hoeveel mensen de vandalen steunen en de vernielingen goedpraten.
Tijdens de zitting in Arnhem bleek dat de vader van één van de jongens zelfs heeft meegedacht over de vernielingen.
In Ede is sprake van spanning tussen bevindelijke kerken en de pride, tussen conservatieve en progressieve waarden. Lees ook deze eerdere opiniërende bijdrage die dit ongemak in een historisch perspectief plaatst.