Maandag trof een verwoestende aardbeving Turkije en Syrië. De Turkse gemeenschap in Ede is heel direct betrokken. Het nieuws wordt op de voet gevolgd. Zoveel menselijk leed, zoveel schade. Vrijwel meteen kwam de hulp op gang.
“De familie van mijn vrouw komt uit die regio,” vertelt raadslid Rasit Görgülü in De Gelderlander. “Gelukkig zijn ze fysiek allemaal in orde. Maar er is zoveel schade. Het is niet te bevatten. Ik kan de beelden bijna niet zien, zo verschrikkelijk is het. Ik kan alleen maar hopen dat de hulp snel op gang komt. Het meeleven doet ons in deze moeilijke tijd goed.”
Huseyin Durmus, voorzitter van de Grote Moskee aan de Verlengde Blokkenweg in Ede, zegt: “We praten samen en troosten elkaar en zijn ook begonnen met een inzamelingsactie. In twee talen hebben we op onze sociale media vandaag een oproep gedaan. We willen mensen vragen geld over te maken. Hulpmiddelen sturen is geen optie. Het is bijna 5.000 kilometer ver weg, die afstand is niet met vrachtwagens af te leggen.”
Gevolgen aardbeving: hoe kun je het beste helpen?
Veel Edenaren willen de overlevenden van de aardbeving in Turkije en Syrië helpen. Dat resulteert in veel spontane inzamelingsacties, maar is dat het beste wat je kan doen?
“Ik snap dat mensen van alles willen doen en maandverband en speelgoed gaan inzamelen. Maar je moet het ook daar krijgen,” zegt universitair docent Lau Schulpen van de Radboud Universiteit in Nijmegen op Omroep Gelderland. Hij is gespecialiseerd in goede doelen en raadt aan om organisaties te steunen die al in het gebied werkzaam zijn: “Die weten de weg. Het beste is een geldinzamelingsactie op te zetten en zorgen dat dat gestort wordt.” Dat kan bijvoorbeeld op Giro555.
“Het beste is geld geven via hulpverleningsorganisaties die al in het gebied werkzaam zijn. Dan stimuleer je ook de lokale economie.”
Nicole van Batenburg van het Rode Kruis is het daarmee eens. “Het is ontzettend mooi dat er zo veel acties zijn en dat mensen willen helpen. Maar het kan ook averechts werken. Je kunt het beter via hulpverleningsorganisaties laten verlopen. Als het spullen zijn die niet nodig zijn, dan neemt het plek in in de opslagloodsen daar. Die kunnen beter gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor eten, tenten of dekens. Dat is echt nodig. Het beste is geld geven. Dan stimuleer je ook de lokale economie, omdat mensen dan dingen daar in de winkel kunnen kopen.”
Intussen loopt het wel storm bij de Turkse supermarkt Lale Market aan de Parkweg in Ede. Eigenaar Cengizhan Alev startte dinsdagmorgen een inzamelingsactie voor Turkije en Edenaren gaven daar al massaal gehoor aan. Tegen een uur of zes lagen er honderden dozen en zakken met kleding voor de deur van zijn winkel, zo meldt Ede Stad. Het gaat om kleding, tenten, luiers en andere noodgoederen. “Die saamhorigheid is nu belangrijk,” zegt Alev. “Het gaat je aan het hart wat er is gebeurd. Dat we hier met zijn allen aan mee kunnen helpen is gewoon heel bijzonder.”
Ook de binnenplaats van de Turkse Grote Moskee werd al snel een verzamelplek voor hulpgoederen, maar het bestuur laat op haar Facebook-pagina weten geen spullen meer te kunnen accepteren. Ook de moskee benadrukt dat geld doneren praktischer is.
UPDATE 23 februari 2023 – De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft haar leden, waaronder ook de gemeente Ede, opgeroepen om een donatie te doen aan Giro555. Het College van B&W wil een bijdrage van €122.000, één euro per inwoner van de gemeente Ede, ter beschikking stellen. Dit voorstel is op 23 februari door de gemeenteraad unaniem aangenomen.