Edese Vos

Bedreigd worden, maar geen aangifte kunnen doen

maxim hopman bedreigd en geen aangifte kunnen doen
Je zult maar bedreigd worden. Foto: Maxim Hopman.

Ze belt ons ontdaan op, een vrouw van middelbare leeftijd. Maandenlang bedreigd en uiteindelijk in elkaar getrimd door een agressieve buurman. De foto’s met verwondingen liegen er niet om. Maar de politie in Ede weigert haar aangifte op te nemen.

Uiteindelijk, na hemel en aarde te hebben bewogen, kan ze toch aangifte doen, maar seponeert het OM de zaak omdat bij conflicten in de eigen woonomgeving de voorkeur uitgaat naar mediation in plaats van vervolging. De bedreigingen gaan intussen door, maar ze is moegestreden en heeft de energie niet meer om een Artikel 12-procedure te starten.

‘Het is civiel’

De uitbater van een horecagelegenheid. Hij is belazerd door een klant die hem voor een paar duizend euro heeft getild. Als hij betaling eist, wordt hij bedreigd en volgt een online lastercampagne. De politie in Ede laat hem weten dat hij geen aangifte kan doen, “want het is civiel.” Wat niet klopt, want zowel oplichting als bedreiging als laster zijn strafbare feiten. Intussen gaat de oplichter gewoon een deurtje verder naar het volgende slachtoffer.

Een oudere dame bezoekt onze redactie met een dik dossier. Doordat ze in goed vertrouwen haar laptop en telefoon afgaf aan een louche particulier bedrijf die deze apparaten zou onderzoeken, zijn al haar persoonsgegevens gestolen en in handen gevallen van iemand die haar leegtrekt en tot wanhoop drijft. Het is diefstal en identiteitsfraude. Maar als ze aangifte probeert te doen bij de politie in Ede, wordt ze aangemerkt als ‘verward persoon’. Ze krijgt een notitie in het politiesysteem, waardoor ze procedureel niet verder komt.

‘Er wordt toch niets mee gedaan’

Een inwoner wordt bij zijn woning bedreigd door een man die duidelijk wat teveel op heeft. De politie is snel ter plaatse, maar de melder moet de agenten er zelf op wijzen dat ze hem wellicht even moeten laten blazen. Zijn identiteit wordt niet goed gecheckt. Uit onderzoek blijkt dat de man twee weken eerder door een arrestatieteam is opgepakt op een vakantiepark vanwege bedreiging met een vuurwapen.

Als melder de politie een dag later belt en op deze feiten wijst krijgt hij te horen dat het niet aangiftewaardig is, want “de collega’s hebben geen wapen aangetroffen.” En heel pragmatisch: “er wordt toch niets mee gedaan.” Vanuit het politiesysteem ontvangt melder wel automatisch een mailtje waarin hij wordt gewezen op zijn recht om aangifte te mogen doen. Maar als hij daadwerkelijk gebruik wil maken van dat recht, werkt de politie dat zelf tegen.

De korte lijn van de burgemeester

Enkele gemeenteraadsleden ontvangen een anoniem dreigmailtje naar aanleiding van hun standpunt over de wolf. Hoewel de bedreiging niet concreet is, kan de burgemeester daar wel direct aangifte van doen bij de politie in Ede en wordt er zelfs een onderzoek ingesteld. Enkele maanden later worden twee handhavers van de gemeente agressief benaderd. Opnieuw kan meteen aangifte worden gedaan en wordt bovendien een persbericht uitgestuurd om Edenaren te waarschuwen werknemers van de gemeente met rust te laten.

Andere inwoners melden dat ze wel gewoon aangifte hebben kunnen doen voor diverse vergrijpen. Daar zitten serieuze en triviale zaken bij.

Je kunt hier allerlei gedachten bij hebben. De afgelopen maanden heeft de Edese Vos meerdere meldingen ontvangen van inwoners die stellen dat ze geen aangifte hebben kunnen doen bij de politie in Ede. Dat de politie een gebrek aan capaciteit heeft en dat veel aangiften blijven liggen is algemeen bekend. Maar aangifte kunnen doen is wel een recht.

Wat zijn jouw ervaringen?

Laten we daarom beginnen met een vraag aan onze lezers: is het jou wel eens overkomen dat je bij de politie in Ede geen aangifte kon doen van een strafbaar feit? In welke gevallen kon het wel? We horen het graag. Je kunt een reactie onder dit artikel plaatsen of ons een e-mail sturen. We gaan daar uiteraard vertrouwelijk mee om.

De politie laat de Edese Vos in een reactie weten vanwege de privacy niet in te willen gaan op individuele zaken, ook niet als betrokkene daar expliciet toestemming voor geeft. Wie zich onterecht behandeld voelt kan een klacht indienen, aldus de woordvoerder.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

  • Het is niet in Ede, maar wel onder verantwoordelijkheid van het OM in Arnhem. In 2018 ben ik ontruimd, ongeveer de meest draconische ambtshandeling die alleen een gerechtsdeurwaarder, onder hele strikte voorwaarden, ‘mag’ uitvoeren. De (juridische) details zal ik overslaan maar achteraf heeft de gerechtsdeurwaarder mij geïntimideerd om de woning te verlaten en blijkt dat hij helemaal niet bevoegd was tot ontruimen. Er is door de politie (in Barneveld) een getuigenverklaring opgenomen. OM wil/kan/mag geen gerechtsdeurwaarders vervolgen en de getuigenverklaring blijkt ‘opeens’ onder privacy wetgeving te vallen. Je wordt doorverwezen naar het tuchtrecht maar daar is de zaak veel te groot voor en die willen niet veroordelen.

  • Even geleden zijn wij in ons eigen huis bedreigd door een man (een zakenrelatie van onze zoon). Nadat we de man uit huis gewerkt hadden, hebben we de politie gebeld. De 2 agenten die daarop kwamen, adviseerden ons geen aangifte doen. Waarom werd ons niet helemaal duidelijk maar het kwam op ons over dat dat geen zin zou hebben, teveel papierwerk en er toch niets mee gedaan zou worden. We waren stomverbaasd. Er was duidelijk sprake van huisvredebreuk en bedreiging. Dat de politie op voorhand al zegt/vraagt geen aangifte te doen vinden we uiterst merkwaardig en ook heel verkeerd.

  • Dit staat op de site van de Politie:

    “Er is geweld tegen mij gebruikt. Bent u slachtoffer van geweld, dan moet u altijd aangifte doen. Bel 0900 – 8844 (belkosten) zodat u met politie bespreekt welke opties er zijn. Voordat u aangifte doet, vertelt de politie graag wat uw rechten als slachtoffer zijn. Elke opsporingsambtenaar is verplicht tot het opnemen van een aangifte. Het is aan de officier van Justitie of de aangifte tot vervolging leidt.”

    Niet de opsporingsambtenaar dus. Dit ter info.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.