Bewoonster Janda Versteegen trekt al een jaar lang bij de gemeente aan de bel om een oplossing te vinden voor het PMD-afval van complex de Wonenwij dat zich elke week ophoopt voor haar woning. De Edese Vos heeft de gemeente om opheldering gevraagd.
Uiteraard hebben we ook de ACV benaderd, maar het bedrijf liet weten dat de gemeente Ede met “een gezamenlijke reactie” zou komen. Pim Steenbergen, de woordvoerder van wethouder Arnold Versteeg, beantwoordde vier vragen van de Edese Vos. Deze antwoorden hebben we voorgelegd aan Janda. Volstaan ze of niet?
Mevrouw Versteegen heeft meermaals aan de bel getrokken. Hoe weegt u dit probleem en wat is de reden dat het al langere tijd speelt en nog steeds niet is opgelost?
ACV en Gemeente: “ACV neemt alle klachten die binnenkomen serieus en kijkt per klacht naar mogelijke oplossingen. De Schone Buurt Coach nam gelijk contact op met de bewoner en is in gesprek gegaan. ACV plaatst zelf geen PMD-palen en de melder is op de hoogte gebracht van eventuele mogelijkheden via de EdeDoet-bonnen. Deze oplossing bleek niet passend te zijn en zodoende is de aanvraag bij wijkbeheer van de gemeente binnengekomen. Zij hebben op locatie bekeken wat de beste oplossing is, dit bleek een paal die los besteld moest worden. Deze bestelling is toen in gang gezet.”
“Ik ben al vanaf augustus vorig jaar hiermee bezig!”
Janda: “De bestelling is in gang gezet nadat ik mailde met een foto van de PMD-palen in Terborg. Het antwoord van de gemeente kreeg ik op 7 juni en luidde: ‘Het worden inderdaad dezelfde palen als in Terborg. Zodra de palen binnen zijn laat ik het weten. Kan nooit heel lang meer duren lijkt mij.’ We zijn nu bijna vier maanden verder. En voor de goede orde: al vanaf augustus vorig jaar ben ik bezig met dit uitzoeken en contact leggen.”
De Edese Vos heeft inzage gekregen in de correspondentie die Janda voerde met de diverse medewerkers van de gemeente. Ze heeft zich correct en welwillend opgesteld. De gemeente heeft de meeste mailtjes ook keurig beantwoord, maar het probleem werd niet opgelost. Janda moest er telkens zelf achteraan vangen. Hier gaat dus iets mis in de gemeentelijke organisatie.
Waarom kunnen deze bewoners (het zijn geen appartementen) niet gewoon een PMD-kliko krijgen?
ACV en Gemeente: “Deze woningen hebben geen eigen buitenruimte waar de kliko kan worden neergezet. De woningen aan de Kantstate en Hegelstate hebben een collectieve tuin. Dat is ook de reden dat sinds de realisatie van deze woningen het complex is meegegaan in de route van de hoogbouw. In Ede is de werkwijze dat PMD-zakken gebruikt worden bij huizen die (nagenoeg) geen private buitenruimte hebben.”
Janda: “Er is een collectieve achtertuin en we hebben aan de Kantstate en Hegelstate allemaal een voortuin. Daar staat bijvoorbeeld ook mijn groene container voor de GFT. Het kan dus best.”
Speelt dit probleem in meerdere wijken in Ede, of is Wonenwij toevallig de uitzondering?
ACV en Gemeente: “Bij hoogbouw en bij laagbouw zonder buitenruimte wordt wekelijks PMD ingezameld. Er zijn meer locaties in met name Ede-Oost (nieuwbouw Kazerneterreinen) waar dit aan de orde is. In dit geval worden de zakken aan de straat aangeboden. Het plaatsen van palen is geen standaardwerkwijze. In het verleden werden wel standaard PMD-palen geplaatst of PMD-haken rondom lantaarnpalen geplaatst. Dit resulteerde echter in onnodige overlast omdat zakken iedere weekdag aan de haken gehangen werden. Bewoners kunnen met EdeDoet-bonnen zelf een voorziening realiseren, door het via EdeDoet aan te vragen is het draagvlak onder bewoners geborgd. Dit is bijvoorbeeld gebeurd aan de andere zijde van het wooncomplex aan de Hegelstate.”
Janda: “Nee hoor, dit klopt niet. De Wonenwij heeft zelf geld betaald om palen neer te zetten, zowel aan de Hegelstate als ook aan de Kantstate, er kwam geen EdeDoet-bon aan te pas. Ik kan de rekening voor je uit het archief halen. Dit grapje kostte de Wonenwij 150 euro. Maar het probleem is dat die houten palen wegrotten, en we mogen de kroonring (om de zakken aan op te hangen) van de gemeente niet om de lantaarnpalen doen. Aan de kant van de Hegelstate is geen bloembak. Aan de Kantstate worden de zakken sinds de paal is weggerot in de bloembak gegooid waardoor de planten en de perenboom kapot zijn gegaan. Ik vond en vind het oneerlijk dat inwoners de kosten moeten dragen om elke twee jaar een nieuwe dikke paal te kopen.”
“Waarom moeten inwoners van Ede de voorzieningen voor hun afval zelf regelen? Ze betalen toch belasting?”
“Waarom moeten inwoners van Ede voorzieningen voor afval zelf ritselen via een ingewikkeld systeem met bonnen en computergedoe? Nog even en je wordt als flatbewoner verantwoordelijk gesteld voor het maaien van het grasveld voor je flat, met een maaier die je met EdeDoet-bonnen bij elkaar spaart. Of je moet na marktdag de markt schoonvegen met bezems die je zelf moet kopen met EdeDoet-bonnen. Deze voorbeelden zijn net zo absurd als zelf PMD-palen moeten regelen om de zakken aan op te hangen. EdeDoet-bonnen zijn voor leuke dingen: een straatfeest, een buurt-bbq, een bankje om op te kletsen, een toneelvoorstelling voor mensen met dementie, een moestuintje bij een school. Niet voor afvalvoorzieningen die door de gemeente geregeld moeten zijn, voorzieningen waar bewoners gewoon belasting en afvalstoffenheffing voor betalen.”
De Edese Vos heeft in de Facebook-groep Ede-Zuid uitgevraagd of inwoners het probleem van Janda herkennen.
In de Hoog Maanen speelt dit ook, zegt bewoonster Angela. “Het is werkelijk verschrikkelijk. En het waait nog overal heen ook.” Bewoner Raymond beaamt dit: “Ik heb er ook problemen mee. Dat plastic afval is leuk voor de vogels, het verwaait en dan mag je het zelf opruimen in de wijk.” Bewoonster Elly in de Ernst Casimirlaan meldt: “Ik wilde een plastic bak of een grote container aanvragen. Maar dat kon niet, we moeten de zakken blijven gebruiken. Die moesten we tot de ophaaldag maar bewaren op het balkon. Buiten worden ze door katten en vogels opengemaakt. Erg lekker en handig, maar niet heus.”
Bewoonster Lilian die in een 55plus-flat woont meldt dat zij bij de ACV wel een PMD-kliko kon krijgen en dat er in de algemene ruimte drie van die kliko’s staan. Bewoonster Atie schrijft: “Wij hebben aan de lantaarnpaal haken hangen.” Dit soort oplossingen kunnen daar dus wel. Bewoonster Godelieve hoopt dat de gemeente Ede meeleest. “Wat een afvalsoap daar in de Rietkampen. Gun alle bewoners in het buurtje van Janda gewoon een kliko waarin zij hun plastic kwijt kunnen. ‘Zorg op maat’; soms is buiten de regels kleuren de mooiste oplossing.”
Wanneer wordt het probleem dat mevrouw Versteegen aankaart concreet opgelost?
ACV en Gemeente: “Mevrouw Versteegen heeft ons om een PMD-paal gevraagd waardoor de PMD-zakken niet meer in het tuinperk bij de entree belanden. Zoals mevrouw aangeeft heeft ze in juni contact hierover gehad met de wijktoezichthouder. Naar aanleiding van dat contact is een bestelling gedaan, maar helaas is niet het juiste geleverd waardoor het plaatsen van een PMD-paal langer duurt dan verwacht. De verwachting is dat de paal dit najaar geplaatst gaat worden. Helaas kunnen we geen exacte datum geven omdat levertijden niet bekend zijn. Wijkbeheer houdt contact met mevrouw.”
Janda: “Deze woordvoerder heeft het over ‘een paal’, maar het gaat om zes palen. Is een detail, maar hieruit blijkt wel dat hij niet echt op de hoogte is en vooral zijn straatje wil schoonvegen. Ik nodig hem uit om een rondje te doen door de Wonenwij, zodat hij kan zien wat er echt aan de hand is. Ik krijg niet de indruk dat hij onze woonvereniging kent. Noch het afvalprobleem en hoe groot dat hier is.”
De Edese Vos vraagt zich af of Janda wel geholpen is met wéér een mannetje van de gemeente dat alleen maar langs komt om te kijken en hoopt dat de gemeente het probleem eindelijk eens fikst.
Een mannetje dat wél iets fikst
Die fiks kwam sneller dan verwacht. Dankzij een rel over een advocatenbrief liepen de raderen bij de gemeente opeens wat sneller.
Janda: “Ik lig hier in een deuk… afgelopen maanden steeds overleg met de mannetjes van de gemeente gehad. Er mocht géén kroonring op de lantaarnpaal… want ehm, nou gewoon, dat mocht niet. Daarom dus het verzoek om de PMD-palen, dat zouden er drie per straat worden, drie in de Hegelstate en drie in de Kantstate. Daarom kwamen ze steeds maar weer foto’s maken en locaties bepalen waar die palen moesten komen. Maar nu krijg ik net een mailtje van een bewoner aan de Kantstate dat ze bij huisnummer 2 een kroonring aan het plaatsen zijn op een lantaarnpaal. Schiet mij maar lek.”
Even later: “Er zijn twee kroonringen geplaatst aan lantaarnpalen op de Kantstate en twee op de Hegelstate. Ook naast het schuurtje van Jolmer Winkel, columnist van Ede Dorp en zwerfafvalraper. Of hij daar zo blij mee is…”
De Edese Vos vraagt: vind je deze oplossing adequaat? Is jullie probleem nu opgelost?
Janda: “Ik ben natuurlijk blij dat er straks geen PMD-zakken meer in de plantenbak liggen. Maar ik heb uren doorgebracht met mannetjes van de gemeente, en nu hangen er, zonder dat ik op de hoogte gebracht werd, ineens kroonringen. Is toch een vreemde gang van zaken. Die hele omweg was dus niet nodig geweest als de schone buurt coach het aan het begin meteen goed had gedaan. Ik zou hier wel een rekensommetje van willen zien. Hoeveel heeft dit de gemeente gekost aan materialen, verloren werkuren en de op jullie afgestuurde advocaat?”
“Hoeveel heeft dit de gemeente nu gekost?”
Als de Edese Vos Jolmer Winkel polst of hij blij is met de kroonring op de lantaarnpaal bij zijn schuur, antwoordt hij: “Ik ben met een column bezig…”
Jolmer Winkel in zijn column: “De lantaarnpaal pal achter ons huis is aan de andere kant van de straat dan de Wonenwij! In plaats van enkele palen te plaatsen of een andere oplossing te zoeken, wordt er gekozen het probleem heel goedkoop te verleggen de buurt in. Ook aan de andere zijde van de woongemeenschap is deze constructie uitgevoerd.”
Hij vraagt zich af of iemand het kantoor van de wethouder even kan binnenlopen. “Het plaatsen van een aantal palen rond de Wonenwij om het aantal zakken te verdelen en goed hoog op te kunnen hangen is echt geen ‘rocket science’ lijkt mij. De afstand tussen politiek en burger verkleinen… grijp hier een kans, mensen op de Bergstraat!”
Conclusie: het ene probleem lijkt te zijn opgelost, maar intussen is er een nieuwe soap gecreëerd.
NASCHRIFT 25 september 2023: Na het plaatsen van de kroonringen aan de verkeerde kant van de straat onstond er onenigheid in de wijk. De kroonring bij Jolmer voor de deur is weer verwijderd. Aan de Kantstate is door het plaatsen van de kroonring een onveilige situatie ontstaan voor de schoolgaande kinderen (hier was door Janda al voor gewaarschuwd). Een bestuurslid van de Wonenwij gaat nu met de gemeente in overleg of het in één keer goed geregeld kan worden. De gemeente is intussen drukker met het juridisch bedreigen van journalisten dan met het goed aansturen van haar eigen medewerkers.
NASCHRIFT 29 september 2023: Mail van Janda: “De kroonring waar ophef over was, hangt nu om een andere lantaarnpaal en de vuilnisophaalmannen zijn er ook erg blij mee. Het scheelt hun bukken, plus dat ze in één beweging handenvol met zakken van de ring af kunnen halen. Scheelt ook een paar keer heen en weer lopen voor hen.”
NASCHRIFT 8 november 2023: Janda meldt dat het probleem nu eindelijk is opgelost. De PMD-palen zijn geplaatst.