Minister Mona Keijzer heeft met een Kamerbrief duidelijk gemaakt dat mensen die op 16 mei 2024 al permanent in een recreatiewoning wonen, hier mogen blijven. Dit biedt perspectief voor bewoners van vakantieparken zoals De Goudsberg in Ede.
Wethouder Peter de Pater (recreatie) kondigde eerder al aan dat de gemeente Ede permanent wonen op vakantieparken niet toestaat. Keijzer zet nu echter de lijn uit met een landelijke maatregel die deze bewoners meer zekerheid geeft. Hiermee staan de landelijke en plaatselijke overheid tegenover elkaar.
Wat staat er in de Kamerbrief?
Keijzer wil een instructieregel toevoegen aan het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl). Deze verplicht gemeenten om bestaand gebruik van recreatiewoningen voor permanente bewoning toe te staan, mits bewoners op 16 mei 2024 al in hun recreatiewoning woonden. Deze peildatum is ingesteld om misbruik, zoals speculatie of een plotselinge toename van permanente bewoning, te voorkomen.
Er zijn twee opties voor legalisatie:
- Transformatie: Het omzetten van de recreatiefunctie van een park naar een woonfunctie.
- Persoonsgebonden vergunningen: Voor individuele bewoners, waarmee zij legaal in hun recreatiewoning kunnen blijven wonen.
Hoewel de instructieregel gemeenten verplicht tot aanpassing van hun omgevingsplannen, blijven privaatrechtelijke afspraken, zoals huurcontracten, onverminderd van kracht. Dit kan voor bewoners nog steeds complicaties opleveren.
Gevolgen voor Ede
De gemeente Ede heeft zich tot nu toe fel verzet tegen permanente bewoning op vakantieparken. Wethouder Karin Bijl (handhaving) liet eerder weten dat handhaving onverminderd doorgaat. Er lopen momenteel maar liefst 75 handhavingszaken tegen bewoners van recreatiewoningen, waarbij dwangsommen worden opgelegd en bewoners zes maanden de tijd krijgen om te vertrekken.
Keijzer roept echter op tot een pauze in handhaving, in afwachting van het nieuwe juridisch kader. “Het kwijtraken van woonruimte of de dreiging daarvan kan in deze tijden van woningnood een buitengewoon stressvolle ervaring zijn,” schrijft de minister. Gemeenten worden aangespoord om geen boetes of uithuiszettingen door te voeren totdat de regelgeving is uitgewerkt.
Op 20 en 21 januari komen twee zaken van Goudsbergbewoners voor de rechter, één bij de Raad van State en één bij de rechtbank in Arnhem. Zal de rechter de Kamerbrief van Keijzer laten meewegen in zijn oordeel? Het wordt in ieder geval een interessante testcase.
Ik ben blij dat het Edese college hierin eindelijk wel eens wat nuttigs doet: handhaven en verzetten. De parken liggen allemaal in het groen en de permanente bewoning van deze parken geeft druk op het groen op allerlei manieren. Bovendien is dit weer een typische reactie van Den Haag om hun probleem (jarenlang niet bouwen naar behoefte van het land) afschuift op een gemeente. Dat moet ook eens ophouden.
Het woonprobleem is niet te weinig huizen, maar het feit dat min of meer de meeste mensen willen blijven zitten waar ze zitten. Ik zie zoveel alleenstaanden of stelletjes in huizen wonen waar met gemak families kunnen wonen om maar wat te noemen. Zelf ben ik er ook heen. Aangezien er niet geanticipeerd is in het verleden op dit soort maatschappelijke ontwikkelingen kon je uittekenen dat het vast zou gaan lopen. En zie hier…! Dan nu alles opofferen om maar te kunnen en moeten bouwen of ergens woonruimte creëren… waanzin. Als ik zo rond kijk, lijkt iedereen een mantelzorger te zijn gezien de vele aanvragen voor mantelzorgwoning plaatsing. En wat te denken van de vele B&B’s die opeens aangevraagd worden. Dat is echt niet B&B, maar (semi) permanente bewoning met een knipoog.
Hoop dat Ede in het gelijk wordt gesteld, maar vrees het ergste…
Als u dan tóch rondkijkt zet u dan wel een bril op? Dit álles is het gevolg van “de participatiemaatschappij” en ja ZIE nu dan! Dan heb je geen keuze, moet je wel mantelzorger zijn – iedereen is manager – en ben je genoodzaakt in een vakantieverblijf te wonen, te overleven. Mensen zijn ernstig gedupeerd door wegkijkende en weggrijnzende politici en dat is verrekte zuur! De Klinkenberg zou juíst nu een bejaardenhuis moeten worden, maar wat doet de Gemeente Ede? Die komt met een flyer met daarop dhr Peter de Pater – die van de horror-rotonde etc. – die appartementjes aanprijst!
Bizar dat de illegale permanente bewoning nu opeens gelegaliseerd zou worden. Lekker dan. Hup, gemeente, ga de strijd aan tegen deze actie van Mona!
Toestaan leidt tot nieuwe woonwijken en tot nieuwe vakantieparken en… tot verhoging van prijzen door speculatie van projectontwikkelaars. Al met al een aantasting van de natuur en het nog voller (en duurder) maken van ons toch al zo volle land. Onze wethouder heeft dus gelijk.
Mensen die een dak boven hun hoofd hebben hebben makkelijk praten, tot hen hen zelf raakt. Er zijn in ons landje tweeverdieners die noodgedwongen in hun auto moeten zien te overleven, dat is toch te erg voor woorden? Ik herinner mij maar al te goed het trieste verhaal van een gezin dat 20 jaar woonde op een camping te Lunteren, een situatie die 20 jaar werd gedoogd door de lakse gemeente Ede, maar waar op onmenselijke brute wijze een eind aan werd gemaakt. Onmenselijk, omdat de vader ernstig ziek was, dan ben je m.i. bikkelhard en gewetenloos!
Dat zélfs daklozen het bos worden uitgeveegd geeft de burger een inkijkje in het onfatsoenlijk doen, het dikke ikke denken, en voorál nalaten van de Christelijke gemeente Ede. Woonstede verkoopt nu leegstaande huurwoningen en dat helpt ook niet mee.
En toen was daar lieve Mona! Ik vind het fantastisch dat zij zich hard maakt voor woningzoekenden, net zoals het goed is dat asielzoekers op een cruiseschip en hotels mogen bivakkeren! Woningnood breekt wet en noemt men ook wel medemenselijkheid!
Ik wens u allen een Goed, Gezond en Gezegend 2025 en wees een beetje lief voor elkaar.