Woningcorporatie Woonstede is niet transparant geweest bij de aanvraag van een omgevingsvergunning voor het Banckertplein 13. Het gaat om de kamergewijze verhuur van een eengezinswoning aan drie alleenstaande statushouders.
De voorgenomen huisvesting in de Zeeheldenbuurt heeft tot bezwaren geleid van omwonenden. Zij voelen zich onvoldoende geïnformeerd en zijn kritisch op het beleid van de gemeente en woningcorporatie Woonstede. De kwestie draait om twee punten: het gebrek aan communicatie met de buurt en de uitzonderingen die voor statushouders worden gemaakt in het woonbeleid.
Drie omwonenden hebben formeel bezwaar aangetekend tegen de komst van de statushouders. “Het gaat mij niet om wie er komt wonen, maar het is netjes om bewoners op de hoogte te stellen van dergelijke veranderingen,” aldus een van hen in een (afgeschermd) artikel in Ede Stad. Er zijn zorgen over mogelijke overlast.
Aanvraag: alleen ‘kamerverhuur’
De Edese Vos stelde eind augustus al vragen aan wethouder Peter de Pater over de gebrekkige communicatie rond de verstrekte omgevingsvergunning. In het overzicht van verleende vergunningen werd de eerste aanvraag namelijk aangeduid met de algemene term ‘kamerverhuur’. Pas bij de toekenning van de vergunning bleek dat het specifiek ging om statushouders, en dat de vergunning voor vijf jaar was verleend.
De Pater liet via zijn woordvoerder weten dat de omschrijving in eerste instantie door de aanvrager zelf wordt ingevoerd. “De omgevingsdienst vond het echter netter om iets vollediger te zijn en heeft de omschrijving bij de verlening van de vergunning aangevuld naar ‘kamerverhuur voor 5 jaar aan statushouders’.” Vanaf dat moment hadden belanghebbenden zes weken de tijd om hierop te reageren en bezwaar te maken.
De vergunning is volgens de gemeente verleend met toepassing van “de binnenplanse afwijkingsmogelijkheid van het parapluplan wonen.” In gewone taal: de gemeente maakt hier gebruik van een ‘ontsnappingsclausule’. Het parapluplan Wonen is een overkoepelend bestemmingsplan dat regels stelt voor wonen in de gemeente Ede. Normaal gesproken staat dit plan niet toe dat een woning door meer dan één huishouden wordt bewoond. Maar er is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen die de gemeente de bevoegdheid geeft om dit in specifieke gevallen toch toe te staan.
Vergunningenbeleid onder vuur
De vergunning die is verleend voor de verkamering van de woning maakt onderdeel uit van een breder beleid om het groeiende aantal alleenstaande statushouders tussen 18 en 35 jaar te huisvesten. Daar is maatschappelijk het nodige gedoe over. Volgens Omgevingsdienst De Vallei is het aantal alleenstaande statushouders fors toegenomen, waardoor het noodzakelijk is om extra woningen voor deze doelgroep beschikbaar te maken. Het Banckertplein blijkt één van in totaal 25 aangewezen locaties te zijn waar een eengezinswoning zal worden opgedeeld in losse kamers.
Raadslid Natasja Peters (Burgerbelangen) heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college. Zij vindt dat de gemeente voor statushouders keer op keer uitzonderingen maakt, terwijl veel andere doelgroepen, zoals starters en gescheiden ouders, ook al lange tijd op een woning wachten. Dat was al het geval bij voorrang op sociale huurwoningen, maar nu worden er dus ook speciale vergunningen verleend om woningen te verkameren. “Dit leidt tot ongelijkheid ten opzichte van andere woningzoekenden,” aldus Peters. De partij wil weten hoeveel woningen in Ede inmiddels zijn verkamerd voor statushouders en of er plannen zijn om dit beleid uit te breiden.
De termijn voor bezwaarschriften is inmiddels verlopen. In totaal zijn er drie ingediend. Het definitieve besluit wordt in de loop van december verwacht.