Edese Vos

Energiehotel is vertraagd, maar komt er nog wel

energiehotel ede
Het nog te realiseren Energiehotel in Ede. Beeld: Noordereng Groep.

Het Energiehotel bij de oprit naar de A12 moet een toonbeeld worden van duurzame en circulaire bouw. Maar hoewel het er al had kunnen staan, is het er nog niet. Wat is er aan de hand? De Edese Vos vroeg het aan projectontwikkelaar Gerben Kuipers.

“Het heeft te maken met vertraging door de coronapandemie en financieringsproblemen,” zegt Kuipers. Maar het project is wat hem betreft nog springlevend. Het nieuwe hotel met tussen de 125 en 140 kamers wordt ‘Van der Valk-achtig’ met extra faciliteiten zoals vergaderzalen en horeca. De strategische locatie bij de A12 tegenover bioscoop Pathé moet zowel zakelijke als toeristische bezoekers trekken.

Nog 18 miljoen euro financiering nodig

De coronacrisis had een grote impact op de hotelbranche, waardoor investeringen in nieuwe projecten, zoals het Energiehotel, tijdelijk werden stilgelegd. “Door de coronacrisis moesten bestaande hotels hun reserves aanspreken, wat de ruimte voor nieuwe investeringen beperkte,” vertelt Kuipers aan de Edese Vos. Daarnaast werd de financiering door banken ingetrokken, onder druk van De Nederlandsche Bank. Hierdoor moest hij op zoek naar alternatieve investeerders, wat de bouw verder vertraagde.

De ligging van het Energiehotel is een belangrijke troef voor de stad, vindt Kuipers. “Als groeistad heeft Ede meer overnachtingscapaciteit nodig, vooral voor internationale bezoekers die nu vaak in Amsterdam overnachten en heen en weer worden gereden naar de Hoge Veluwe.”

Hoewel de recent aangekondigde btw-verhoging op hotelovernachtingen van 9% naar 21% voor veel hotels een uitdaging vormt, ziet Kuipers dit niet als een groot obstakel. “Een groot deel van de overnachtingen is zakelijk, en de btw kan vaak worden afgetrokken.”

Duurzaam en energiebesparend concept

Het hotel wordt volledig energieneutraal en gebouwd met geprefabriceerde houten modules van Cross Laminated Timber (CLT), een biobased bouwmateriaal. Deze circulaire bouwmethode minimaliseert de uitstoot en maakt een snelle bouw mogelijk. Het Energiehotel krijgt daarnaast bijzondere zonnepanelen in de gevel en biedt hotelgasten een speels systeem aan waarmee ze worden beloond voor energiebesparing tijdens hun verblijf. Gasten kunnen bonuspunten en kortingen verdienen door bewust met energie om te gaan, wat past binnen de visie van het hotel om energiebewustzijn te stimuleren.

Zodra de benodigde financiering van 18 miljoen euro rond is, kan de bouw binnen drie maanden van start gaan. Kuipers benadrukt dat de voorbereidende werkzaamheden al zijn uitgevoerd, zoals het bouwrijp maken van het terrein en het aanleggen van stroomvoorzieningen.

Kuipers ziet het Energiehotel als voorbeeld voor andere duurzame bouwinitiatieven in Nederland. Met de modulaire bouwmethode kunnen ook bestaande flatgebouwen worden opgetopt, waarmee de woningnood kan worden aangepakt zonder extra grond te gebruiken. “Het is een belangrijke stap in het verduurzamen van de bouwsector,” zegt Kuipers.

Hoe brandveilig is een houten hotel?

Het bouwen van een 50 meter hoog houten hotel heeft ook uitdagingen voor de brandveiligheid. De Brandweer Gelderland-Midden boog zich over de vraag of de Nederlandse bouwregelgeving voldoende aansluit op het bouwen van hoogbouw in hout.

De kern van de brandveiligheidsaanpak is het compartimenteren van het gebouw: elke verdieping fungeert als een eigen brandcompartiment met een brandwerendheid van 60 minuten tussen verdiepingen. Daarnaast worden risicovolle ruimten, zoals gezamenlijke woonkamers en linnenkamers, extra beschermd. Speciale aandacht is gegeven aan de gevel, die bestaat uit brandvertragend hout en zonnepanelen. Deze panelen openen automatisch bij brand om branduitbreiding te voorkomen.

Ondanks dat het ontwerp voldoet aan de wettelijke eisen, benadrukt de brandweer dat er nog steeds veiligheidsrisico’s zijn, vooral vanwege de schoorsteeneffecten in de spouw en de beperkte rookwerendheid. De brandweer adviseerde een sprinklerinstallatie, maar het projectteam koos ervoor om het gebouw zonder sprinkler te realiseren, onder andere door gebruik te maken van aanvullende maatregelen zoals rookdetectiesystemen, een gefaseerde ontruiming en real-time monitoring van brandparameters via een Smart Building Systeem.

Hoewel het ontwerp dus aan de regelgeving voldoet, blijven er zorgen over de veiligheid, vooral tijdens een daadwerkelijke brand, wat de brandweer ertoe bracht extra voorzorgsmaatregelen aan te bevelen.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

5 reacties

  • Duurzaam en circulair, maar wel 21m hoger dan toegestaan volgens het bestemmingsplan voor dit gebied. Als het gebouwd wordt (ik hoop van niet) dan zou het voorlopig het hoogste gebouw van Ede worden. Onbegrijpelijk dat in 2020 een ruime een meerderheid van de gemeenteraad dit bestemmingsplan heeft goedgekeurd. Alleen de SGP stemde toen tegen.

    Als Mens en Milieu Ede in 2020 al in de raad had gezeten dan hadden wij zeker tegen gestemd.

    • Beste Erik. Ben het met je eens dat dit helemaal niet door moet gaan, maar als je dan even kijkt naar het artikel van Edese Vos van 7 september, dat Ede de hoogte in wil gaan, dan kun je je voorstellen wat een megalomane bende het in het gemeentebestuur is. Ze willen hier een soort tweede Randstad worden lijkt het. Als ze maar op de kaart staan, tenminste dat is mijn indruk. Het vervelende is dat er waarschijnlijk in Ede en Bennekom niemand op zit te wachten. Probeer dit maar eens een halt toe te roepen. Het lijkt meer op prestigeobjecten dan dat het ook daadwerkelijk iets toevoegt aan de samenleving.

      • Aangezien we nu als succesregio aangemerkt worden is het niet te hopen dat we hier een 2e Randstad worden: https://www.rtl.nl/economie/opinie/artikel/4978906/randstad-economie-groei-provincies-nederland-banen-krimp.

        Ik heb er overigens geen moeite mee als er hoger gebouwd gaat worden dan dat de kerk in Ede is. Als het dan maar niet van die zielloze plastic gebouwen of betonblokken zijn, zoals die 2 appartemententorens in het centrum van Ede. Neem dan de architectuur van een Kernhem, Oude Politiebureau, o.i.d. en trek dat door naar zo’n woontoren, dan heeft het nog enigszins karakter. Maar ik besef me dat er ook wel mensen zullen zijn die dat niet mooi vinden en juist wel mooi vinden wat ik niet mooi vindt. Over smaak valt er immers niet twisten.

        Wat dat betreft zou ik het vanuit participerend oogpunt wel mooi vinden als bij de ontwikkeling van nieuwe gebouwen er net zo’n uitvraag wordt gedaan als bij het ontwerp voor het nieuwe marktplein of het oorlogsmonument op de Ginkelse Heide, zodat inwoners kunnen stemmen. Wellicht zou je de stemmen van de directe omgeving dan zelfs een wegingsfactor 2 kunnen meegeven, aangezien die mensen er de meeste lusten dan wel lasten van hebben.

  • Uff en nog meer uitdagingen op die hoek, het verkeer is nu al niet te doen rondom Ede Stadspoort/Pathé. Dat gaat toch nooit passen 🙈. Het hele aangezicht ook foetsie.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.