Edese Vos

Buurtkastjes met voedsel helpen om rond te komen

buurtkastjes

Steeds meer Edenaren plaatsen een ‘buurtkastje’ in hun tuin. Een praktische manier waarop inwoners elkaar helpen om rond te komen.

Het begon met de minibiebs. Mensen kopen of maken een kastje, pimpen deze en zetten hem op een goed zichtbare plek in of voor hun tuin. Iedereen kan er boekjes en ander leesvoer inzetten of uit meenemen.

Laagdrempelig en anoniem

Nu als gevolg van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne de energie- en voedselprijzen de pan uitrijzen, hebben steeds meer mensen moeite om rond te komen. Niet iedereen kan bij de voedselbank terecht. Bezorgde Edenaren zien de hoge nood bij buurtgenoten en nu schieten de voedselkastjes als paddenstoelen uit de grond. Inwoners kunnen houdbare etenswaren en andere basisartikelen als tandpasta en toiletpapier plaatsen en afhalen.

Het is een mooi laagdrempelig aanbod, waarmee ook mensen die uit schaamte vaak niet om hulp willen vragen toch, anoniem, de nodige hulp krijgen. En zo vermindert ook de voedselverspilling. Plaatselijke organisaties en bedrijven zijn welkom om de voorraden te sponsoren en zo een maatschappelijk steentje bij te dragen.

Buurtkastjes: doe je mee?

Vind je het idee van een buurtkastje tof en wil je er zelf ook één? Ga aan de slag, snuffel bij de kringloop voor een geschikt exemplaar of fiets een rondje in de buurt om te zien wat andere wijkbewoners hebben bedacht. Vaak staan er spelregels bij, die jou op ideeën kunnen brengen. Kijk ook eens op de website van Stichting SoGoed, die buurtkastjes landelijk ondersteunt.

In Ede vind je de buurtkastjes onder meer aan de Heremijesteeg, Lutulistate, Begonialaan (Buurthuis De Stek) en op de hoek Langhoven-Kierkamperweg in Bennekom. Misschien is het wel mogelijk om de buurtkastjes lokaal in Ede te laten maken in een sociale werkplaats, of met wat handige buren samen. Het buurtkastje in de XON-video is opgezet door Stichting Flowerpower, een bewonersinitiatief in de Bloemenbuurt.

Overzicht van alle buurtkastjes in Ede

MENSTRUATIEKASTJES

Eén op de tien meisjes en vrouwen in ons land kan geen menstruatieproducten betalen. Vaak missen zij daardoor maandelijks een aantal dagen onderwijs of melden zich ziek op het werk. In 2022 heeft de gemeenteraad een motie van de ChristenUnie, PvdA en GroenLinks aangenomen om via menstruatiekastjes (MUP’s) gratis menstruatieproducten aan te bieden. Mensen kunnen zonder verwijzing en anoniem terecht bij deze MUP’s.

Overzicht van de uitgiftepunten voor menstruatieproducten in Ede

Avatar van Ria Maliepaard

Ria Maliepaard

Onderzoeksredacteur binnen het sociaal domein. Heeft een goede antenne voor wat er in de Edese samenleving speelt en stelt inwoners centraal. Verbindt burgerinitiatieven en politiek leiders. Was vier jaar actief in de Edese gemeenteraad.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Voedselkast Veldhuizen
1 jaar geleden

Er is een nieuwe voedselkast in Veldhuizen bij gekomen: zie https://www.facebook.com/profile.php?id=100088374176322
Zou je die willen toevoegen in je artikel?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
2
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x